20 aprilie 2024, 13:09

Flori, în onoarea poetului, la statuia lui Mihai Eminescu din Paris. Povestea operei de artă

Ambasadorul României la Paris, fostul jurnalist Luca Niculescu, nu a uitat de încărcătura de simboluri a zilei de 15 iunie, care îl omagiază pe poetul național Mihai Eminescu. El a postat pe contul său de Twitter o fotografie în care apare depunând flori la statuia poetului, care se află în inima Capitalei Franței, în ziua în care se împlineau 131 de ani de la moartea lui Eminescu.

Născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii romantice din România.

Statuia

Statuia lui Eminescu de la Paris se află pe Rue des Ecoles. E într-un scuar aflat vis-à-vis de Collège de France, în preajma Bisericii ortodoxe române „Arhanghelii Mihail şi Gavriil”, la capătul străzii Jean de Bouvais, aproape de Universitatea Sorbona, arată pagina de Facebook Mihai Eminescu.

A fost inaugurată în iunie 1989, când s-au împlinit 100 de ani de la moartea poetului nostru naţional. Monumentul confecționat din bronz, are o înălţime de 2,5 metri.

Autorul

Sculptura este opera lui Ion Vlad (n. 24 mai 1920, Fetești, Ialomița – d. 28 ianuarie 1992, Paris), un sculptor român din emigraţie.

Statuia înfățișează un trunchi de copac firav din care răsare Luceafărul poeziei noastre, el însuși un trunchi de bronz cu privirea spre cer.

Ține în mâini o carte, în care poți citi primele versuri ale Odei în metru antic; fiecare pagină, într-o altă limbă.

„Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată;
Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi,
Ochii mei nălţam visători la steaua
Singurătăţii”.

Povestea

Artist de talie universală, sculptorul Ion Vlad, născut în Bărăgan, este unul dintre artiştii consacraţi ai României. La fel de talentat ca şi marele Brâncuşi, Ion Vlad a cunoscut faima peste hotare, scrie adevarul.ro.

A fost profesor la Institutul de arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, profesor la Academia americană din Paris şi profesor de desen şi sculptură la Sorbona.

„Talentul şi profesionalismul au reprezentat cartea sa de vizită în străinătate. Capodopera sa este sculptura lui Eminescu de la Paris, turnată în bronz, la dimensiunea de 250 centimetri înălţime, amplasată în Oraşul Luminii în iunie 1989”, spune Emil Druncea, biograful artistului.

“Din cauza plecării sale a fost văzut ca un transfug. Şi nu numai el, ci şi alţii. Vorbim aici şi despre scriitori care au ales străinătatea, înainte de 1990. Erau scoşi definitiv din memoria comunităţii. Ion Vlad este una dintre cele mai reprezentative figuri ale Călăraşiului. Un veritabil Brâncuşi din Bărăgan. Mulţi ani, Călăraşiul şi Feteştiul, locul unde s-a născut sculptorul, au dus o adevărată bătălie pentru a-l asimila”, povesteşte prof. Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol