Site icon Editia de Dimineata

Florile sălbatice din Transilvania, proiectul susținut de Prințul Charles la Muzeul Național de Artă

Speciile florale sălbatice din Transilvania vor face obiectul unei expoziții de artă, în cadrul Muzeul Naţional de Artă al României. Întreaga expoziție are în centru proectul inițiat de de Prinţul Charles de Wales, un album în care acesta a reușit să surpirndă frumusețea și diversitatea florei din Transilvania.

Expoziţia „Flori sălbatice din România. O istorie botanică”, o are ca și curator pe Irina Neacşu și este organizat de Societatea Română a artiştilor Botanici şi Muzeul Naţional de Artă al României, în parteneriat cu BASF.

„Există ceva magic în acest peisaj extraordinar – în dealurile lui unduitoare, pădurile, râurile şi păşunile, satele lui medievale. Şi oamenii lui“, spune Charles de Wales în prefaţa albumului, potrivit Mediafax. 

O piesă centrală a expoziţiei este reprezentată de cele două volume ale albumului regal „The Transylvanian Florilegium”, realizat de Fundaţia caritabilă a Prinţului de Wales şi prezentat pentru prima dată în România.

„Expoziţia pe care Muzeul Naţional de Artă o deschide este un dialog între o serie de piese care provin din patrimoniul MNAR, şi mă refer la opera unor pictori consacraţi pentru arta românească plastică, începând de la Grigorescu, Tonitza, Aman şi aşa mai departe, reprezentanţi ai diverselor curente, vizavi de exemplare foarte frumoase ale artei botanice, pentru că practic această expoziţie se vrea o promovare a artei botanice prin prezentarea unor piese care provin de la Grădina Botanică, din patrimoniul lor, şi chiar nişte piese care sunt desenate de autoarea expoziţiei, cea care a avut ideea acestei expoziţii, Irina Neacşu. Un punct de atracţie major al expoziţiei sunt cele două volume dedicate florei din Transilvania, care sunt puse la dispoziţie prin amabilitatea Fundaţiei Prinţului de Wales, două volume care impresionează nu numai prin dimensiuni şi costul lor, ci şi prin bogăţia materialelor din interior”, a declarat Liviu Constantinescu, director general interimar al MNAR, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax. 

Curatorul expoziţiei, artista Irina Neacşu, spune că expoziţia „este un periplu prin câteva lucrări de peisaj” care prezintă „flora unică din Transilvania”. „Expoziţia a avut ca pretext albumul regal ‘The Transylvania Florilegium’ care este şi piesa centrală. Albumul s-a lansat anul trecut în Anglia (…) şi a fost o decizie spontană să îl aducem în România. Trebuia să îl aducem în România pentru că este despre România şi despre aspectul acesta pe care nu îl ştie foarte multă lume – flora unică din Transilvania. (…) Expoziţia este un periplu prin câteva lucrări de peisaj, prin gestul artistic al clasicilor români de a picta în aer liber, pe moda impresionistă, de a aborda teme de natură statică cu flori prin legătură cu peisajul, apoi decupate din peisaj şi, încet-încet, să înţelegem arta botanică”, a afirmat Irina Neacşu, pentru Mediafax. 

Citește articolul în întregime aici. 

 

Exit mobile version