Editia de Dimineata

Focar de coronavirus varianta B.1.1.7 britanică, la o școală din București. Semnalul de alarmă tras de ministrul Sănătății

Trei cazuri de infectare cu noul coronavirus, varianta B.1.1.7 britanică au fost raportate până acum în România. Cele trei persoane nu au călătorit în Marea Britanie, iar prezența tulpinii în România era deja motiv de îngrijorare. Până vineri nu existase o confirmare a faptului că tulpina detectată iniţial în Marea Britanie în luna decembrie provoacă de asemenea o mortalitate crescută, în plus faţă de faptul că este mai contagioasă. Dar ea a venit chiar de la premierul britanic Boris Johnson. Iar îngrijorarea a devenit și mai mare.

Nu erau suficient de proaste veștile, căci iată, sâmbătă seara, o alta și mai proastă a venit pe fluxurile agențiilor de presă.

Nouă persoane au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, acestea fiind contacţi ai unui pacient care lucrează la o şcoală din Bucureşti confirmat cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

În cadrul unităţii de învăţământ au fost confirmate cu infecţia SARS-CoV-2 patru persoane (un caz confirmat pe data de 14.01.2021 şi trei cazuri în data de 18.01.2021). Vineri, au fost testate la INBI ‘Matei Balş’ zece persoane (cele patru confirmate şi şase contacţi direcţi ai acestora). Dintre cele zece persoane testate, un număr de nouă au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvenţiere în următoarele zile„, se arată în comunicat.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a luat decizia ca şcoala să fie închisă, iar luni se va realiza dezinfecţie generală, inclusiv nebulizare.

Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri/contacţii cazurilor.

Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudenţă. Numărul cazurilor este în creştere în foarte multe ţări europene şi riscul unui nou val al pandemiei este mare şi pentru ţara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea şcolilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din şcoala bucureşteană„, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministerul reaminteşte importanţa respectării măsurilor de prevenţie: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea zonelor aglomerate, distanţarea fizică şi igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 şi raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire şi Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat/foarte ridicat. 

CITIȚI ȘI:

Noile tulpini agresive ale SARS-CoV-2 ar putea închide frontierele Marii Britanii. Vestea rea de la Boris Johnson

Exit mobile version