Site icon Editia de Dimineata

FORD. Amendă fără precedent de 1,7 MILIARDE de dolari pentru moartea unui cuplu

O condamnare excepțională. Constructorul auto american Ford a fost condamnat la plata unor despăgubiri de 1,7 miliarde de dolari pentru un defect de fabricație al unuia dintre modelele sale care a dus la moartea unui cuplu în Georgia (Statele Unite), în 2014.

Deși nu este neobișnuit să vedem despăgubiri de peste un milion de dolari în cazuri de accidente rutiere, suma acordată în acest caz este una dintre cele mai mari acordate vreodată.

La finalul acestei sentințe, pronunțată de un juriu popular din comitatul Gwinnett și relatată de mai multe organe de presă americane, Ford a anunțat, duminică, 21 august, intenția sa de a face apel la această decizie „care nu este susținută de dovezi”, potrivit producătorului.

Un acoperiș slab

Camioneta F-250 Super Duty a lui Melvin și Voncile Hill s-a răsturnat după ce a suferit o pană de cauciuc în timp ce conducea pe o autostradă în apropiere de Americus, Georgia. Acoperișul vehiculului răsturnat a cedat, strivind cuplul în cabină. În urma acestui accident, cei doi copii ai cuplului au deschis o acțiune în justiție și au acuzat Ford de un defect de proiectare a acestui model care, potrivit unor documente citate de presa americană, a fost implicat în ZECI de alte accidente similare.

În timpul procesului, care a durat trei săptămâni, avocații Ford au citat mai multe studii de proiectare și de siguranță care, potrivit lor, au arătat că acoperișul este suficient de puternic pentru a rezista unui astfel de impact. Dar juriul a reținut totuși responsabilitatea firmei din Dearborn care, potrivit documentelor aflate la dosar, a fabricat aproximativ 5,2 milioane de exemplare ale acestui model, din 1999 până în 2016, înainte ca acoperișul să reușească să fie întărit, începând cu 2017.

Conform legislației SUA aceste “daune punitive” sunt atât de mari întrucât se ia în considerare pentru că sunt adesea proporționale în funcție de capacitățile financiare ale persoanei sau ale entității în culpă și vizează sancționarea comportamentului autorului.

Exit mobile version