Fosta mină din Anina va deveni cel mai mare muzeu al mineritului din România, în 2025.
Odată ce investiția va fi finalizată, turiștii vor putea să intre în subteran. Acolo vor putea să vadă întregul flux tehnologic de exploatare a cărbunelui, anunță Radio România Reșița.
Primăria Anina are în plan și achiziția unei locomotive cu vagoneți, dar și amenajarea unui parc lângă muzeul mineritului.
Pentru terminarea lucrărilor, al căror stagiu de execuție este de 75-80%, va fi obținută o nouă finanțare, a precizat Daniel Danu, viceprimarul cu atribuții de primar al orașului Anina:
„S-a terminat finanțarea în 31 decembrie 2023. A fost în primă fază o finanțare pentru reabilitarea clădirilor de la suprafață, de acolo. S-a terminat finanțarea și încă n-a fost finalizat. Este doar în proporție undeva de 75 – 80% finalizat. Dar, ADR Vest, acuma ne fazează acest proiect, adică, o să primim diferența de bani ca să putem să ducem la bun sfârșit, în ciclul financiar care acuma se preconizează să se dea drumul. Cererea de finanțare ne-a fost aprobată. Urmează doar în câteva zile să semnăm contractul de finanțare pe acest proiect, pentru diferența care a mai rămas. Undeva la vreo opt sute de mii, aproape un milion de euro.Termenul de finalizare este un an de zile, de la semnarea contractului de finanțare”.
Proiectul, în valoare de 3,6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional şi a cunoscut o serie de întârzieri, ca urmare a unor lucrări neprevăzute.