Site icon Editia de Dimineata

Fostul președinte kosovar, Hashim Thaci, va fi judecat pentru crime de război. Niciodată nu e prea târziu

Niciodată nu e prea târziu, când este vorba despre vieți omenești și despre stabilirea adevărului. Acuzat de crime de război încă de acum doi ani, fostul președinte kosovar va apărea în fața unui tribunal special de la Haga.în timpul războiului pentru independența provinciei, de la sfârșitul anilor 90. Un tribunal special pentru Kosovo, înființat la Haga, l-a pus sub acuzare în noiembrie 2020, pentru crime de război și crime împotriva umanității, inclusiv persecuții, crime, torturi și dispariții forțate.

Împotriva lui Hashim Thaci sunt 10 capete de acuzare.

În vârstă de 54 de ani, fostul lider al gherilelor kosovare a demisionat din funcția de președinte în 2020, când a și fost transferat în detenția de la Haga.

Thaci, 54 de ani, considerat un erou de compatrioții săi pentru conducerea insurgenței împotriva administrației sârbe a demisionat din funcția de președinte la scurt timp după inculpare și a fost transferat în detenție la Haga. Trei dintre apropiații lui, inclusiv doi foști președinți ai Parlamentului, se confruntă cu aceleași acuzații, de crime și atacuri sistematice, la scară largă împotriva civililor minoritari sârbi și a oponenților albanezi. Toți neagă acuzațiile.

Războiul de independență al Kosovo față de Serbia a lăsat în urmă peste 10.000 de morți, majoritatea etnici albanezi. Luptele s-au încheiat după o campanie aeriană NATO de 78 de zile împotriva Serbiei. Câțiva lideri sârbi, militari sau politici s-au confruntat și ei cu procese pentru crime de război, inclusiv fostul peședinte iugoslav și sârb Slobodan Miloșevici.

În 2008, când Kosovo și-a proclamat independența, Hashim Thaci era prim ministru. În 2016 a câștigat alegerile prezidențiale.

Pentru cei mai mulți kosovari el este eroul care a dus provincia spre independență.

Exit mobile version