Site icon Editia de Dimineata

Fotbaliștii sunt mai predispuși decât restul populației la dezvoltarea bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer

Sursă Foto: thepharmaletter.com

Fotbaliștii sunt mai predispuși decât restul populației la dezvoltarea bolilor degenerative, așa cum ar fi Alzheimer, din cauza loviturilor de la nivelul capului, potrivit unui studiu realizat în Suedia și publicat de prestigioasa revistă științifică The Lancet.

Studiul a comparat dosarele medicale a peste 6.000 de fotbaliști care au evoluat în prima divizie din Suedia între 1924 și 2019, cu datele a peste 56 de mii de oameni care nu au jucat fotbal.

El arată că fotbaliștii profesioniști, cu excepția portarilor, au avut o rată de 1,5 ori mai mare de a dezvolta boli neurologice degenerative, inclusiv Alzheimer, față de o persoană obișnuită.

Cercetătorii explică cauza acestui fenomen prin faptul că fotbaliștii lovesc în mod repetat mingea cu capul. “Diferențele dintre portari și jucătorii de pe teren susțin această teorie. Există tot mai multe voci care cer ca sportul să introducă mai multe măsuri pentru a proteja sănătatea creierului, iar studiul nostru ar putea ajuta la luarea deciziilor de limitare a riscurilor”, arată coordonatorul acestuia.

Fotbalul este cel mai popular sport din țările europene, alte studii realizate în Scoția, Franța și Spania susținând ipoteza impactului său asupra creierului. Preocuparea sporită cu privire la siguranța practicării acestui sport pentru tineri și copii a afectat liniile directoare de practică pentru milioane de jucători din întreaga lume și a adus în atenția publicului larg riscul potențial de boli neurodegenerative asociate cu fotbalul. “Deși s-a stabilit că activitatea fizică și participarea la sport au beneficii importante pentru sănătate, sunt necesare studii suplimentare ale bolilor neurodegenerative în rândul jucătorilor de fotbal pentru a informa gestionarea riscurilor în sport”, mai arată studiul.

 

Exit mobile version