Site icon Editia de Dimineata

O fotografie istorică, de Costică Acsinte, selectată pentru un concurs organizat de Flickr

Portret de fată, 1939

Fotografia denumită „Portret de fată” (1939) de Costică Acsinte este printre cele selectate în cadrul unui concurs aniversar organizat de Flickr. Fotografia imortalizează o fată îmbrăcată în costum popular, sprijinită de marginea ferestrei unei case.

În 16 ianuarie 2021, Flickr Commons a împlinit 13 ani. Flickr Commons este o inițiativă lansată în 2008, ca un proiect pilot, alături de Biblioteca Congresului din SUA, pentru a populariza accesul la colecțiile de fotografii.

Concursul constă în refacerea unei fotografii istorice din arhivele Flickr Commons, în context modern.

„Pentru a vă inspira, am compilat o listă cu 13 fotografii istorice care ne duc înapoi în timp, ne intrigă și ne fac să gândim sau să zâmbim din diferite motive. De asemenea, sunteți liberi să explorați alte opțiuni din arhivele noastre Commons. Interpretarea depinde în totalitate de voi: poate fi o re-creere sau o refacere modernă.”

Cei care doresc să participe trebuie să aleagă o fotografie din listă sau din arhiva Commons, să o refacă în context modern și apoi să o publice în grupul Flickr Social, cu hashtag-ul #FlickrCommons13. Contribuțiile vor fi distribuite pe canalele sociale ale platformei Flickr. Termenul limită este 29 ianuarie 2021.

Lumea magică a lui Costică Acsinte

Constantin C. Axinte, cunoscut drept Costică Acsinte, s-a născut la 4 iulie 1897. În timpul Primului Război Mondial s-a înrolat voluntar ca fotograf de război şi a făcut parte din Secţia Foto a Escadrilei 1, amintește news.ro.

După cei patru ani petrecuţi pe front, a publicat un album ce conţinea 327 de fotografii de pe front. Printre cei fotografiaţi se regăseau Regele Ferdinand, Regina Maria, Prinţul Carol, Generalul Eremia Grigorescu, Generalul Berthelot şi mulţi soldaţi şi ofiţeri.

În 1930, a deschis un studio foto în centrul oraşului Slobozia – „Foto Splendid Acsinte”, unde a lucrat până în 1960, când s-a pensionat, dar nu a încetat să fotografieze. Costică Acsinte a lăsat în urmă peste 5000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, un număr mai mic de planfilme şi numeroase printuri fotografice.

Peste 9.000 de fotografii

Colecția Costică Acsinte de pe Flickr conține peste 9.000 de fotografii. Primul volum din seria „Foto Splendid” a colecției Costică Acsinte, apărut în 2015, a adunat o serie de mărturii și gânduri despre fotograf și fotografiile lui.

Una dintre cele mai interesante mărturii este cea a muzeografului Răzvan Ciucă. Acesta a ajuns în 1970 în Slobozia, ca să se angajeze la Muzeul Județean, care era atunci doar „o clădire nouă cu ferestre mari și scară interioară”. Nou în oraș, nu auzise de Costică Acsinte, dar a aflat repede despre el. Mai mult, l-a și întâlnit. Într-o zi, chiar a mers la Acsinte și a strigat din poartă.

„A ieșit un om umflat, umflat, nici n-avea glas să întrebe cine-l caută. Am plecat nepozați, și-atât”, povestește Ciucă.


Citește:
Lumea lui Costică Acsinte. O poveste despre chipuri și magia fotografiei


Printr-un concurs de împrejurări, după mulți ani, Ciucă a dat peste plăcile fotografice ale lui Acsinte. După inventarierea plăcilor, au fost câțiva care s-au îngrijit un timp de ele și le-au curățat, în tehnica anilor ’70. Le-au pus apoi cu grijă înapoi și cutia cu lumea lui Acsinte a stat ferită de ochii lumii într-o încăpere din muzeu.

Prin 2013, Cezar-Mario Popescu, om cu studii de drept și pasiune pentru fotografie, s-a dus la muzeu în căutarea lumii lui Acsinte. A găsit-o, a luat-o acasă și și-a pus în minte să o dezvăluie lumii. S-a apucat să curețe plăcile, să le scaneze și să pună apoi plăcile în plicuri speciale.

După ceva timp, cele 9.000 de fotografii au văzut lumina Internetului și au început să fie cunoscute și admirate de întreaga lume.

Exit mobile version