Site icon Editia de Dimineata

Franța a votat. Macron respiră ușurat?

În Franţa, aproape 48 de milioane de alegători au fost chemaţi duminică la urne, în primul tur al alegerilor legislative, considerate cruciale pentru preşedintele Emmanuel Macron, care are nevoie de o majoritate absolută în Adunarea Naţională, pentru a putea aplica reformele celui de-al doilea mandat al său.

Coaliţia preşedintelui francez Emmanuel Macron ar urma să rămână prima forţă politică din Adunarea Naţională (Camera Inferioară a Parlamentului), conform primelor proiecţii ale rezultatelor votului din primul tur al alegerilor legislative, desfăşurat duminică. Totuși, rezultatul este destul de strâns, conform sondajelor la ieșirea de la urne. Alianța centristă Ensemble („Împreună”) este la egalitate cu alianța NUPES a lui Jean-Luc Mélenchon, care adună toate forțele de stânga.

Tabăra prezidenţială ar urma să-şi adjudece între 275 şi 310 locuri din totalul celor 577, conform unui sondaj Ifop-Fiducial, şi între 255 şi 295, conform unui sondaj Ipsos. Majoritatea absolută înseamnă 289 de mandate.

În termen de voturi, coaliţia preşedintelui centrist recent reales în aprilie se află umăr la umăr cu coaliţia stângii, conform aceloraşi estimări.

Nouvelle Union populaire écologique et sociale (Noua Uniune Populară Ecologică și Socială – Nupes) ar fi câștigătoarea primului tur al alegerilor parlamentare din Franța, cu 26,2%, conform unei estimări făcute de Elabe-SFR-Express.

Pe locul doi ar fi  confederația politică pro-prezidențială cu 25,8% Ensemble (Împreună), urmată de gruparea populistă de dreapta Rassemblement national (Reunirea Națională – RN) cu 19% și de Republicanii (LR-UDI), formațiuni de centru dreapta) cu 11,1%.

Potrivit altor estimări, făcute de Ipsos-Sopra Steria și preluate de Le Monde, ordinea ar fi următoarea: NUPES – 25,2%, Ensemble – 25,2%, Rassemblement national – 18,9%, LR-UDI – 13,7%.

Liderul coaliției de stânga, Jean-Luc Mélenchon – și el candidat la alegerile prezidențiale desfășurate recent și câștigate de Macron, unde s-a clasat pe locul al treilea – a declarat că tabăra lui Macron a fost „învinsă și înfrântă”. Liderul coaliției Nupes i-a îndemnat pe alegători să iasă la vot în al doilea tur de scrutin, care va avea loc la 19 iunie, estimând că blocul său va avea candidați în „peste 500 de circumscripții”.

Exit mobile version