Site icon Editia de Dimineata

Franța moare, dar nu se vaccinează. Ce prevede să facă guvernul de la Paris ca să accelereze ritmul?

Situație cel puțin bizară în Franța. Cuvintele generalului Pierre Cambronne în bătălia de la Waterloo par că au căpătat altă semnificație. “Garda moare, dar nu se predă” s-a transformat în “Franța moare, dar nu se vaccinează”. Până la sfârșitul lui 2020 s-au înregistrat doar 516 de vaccinări – un cumplit record negativ.

Deși Franța a primit 500.000 de doze de vaccin BioNTech / Pfizer  – scrie Financial Times – până în prezent țara a vaccinat doar circa 516 de persoane – față de 1 milion în Marea Britanie sau Israel și peste 238.000 în Germania.

Alte 2 milioane de doze vor veni în hexagon în luna ianuarie. Întrebare este – cui folosește? Ce se ascunde în spatele acestui record teribil? Cât la sută este birocrație și cat la sută este refuz?

Eșecul sistemului medical

Cum a putut ajunge aici sistemul medical francez?Acuzate de lentoare în campania de vaccinare anti-Covid, criticate de opoziţie dar şi  de o parte a corpului medical, autorităţile de la Paris încearcă să accelereze lucrurile.

O serie de reuniuni au avut deja loc la acest început de săptămână, începând cu cea convocată de preşedintele Emmanuel Macron. Au participat la aceste discuţii la nivel înalt premierul Jean Castex şi o serie de alţi miniştri din executivul de la Paris.

De ce se vaccinează totuşi aşa de încet în Hexagon? În esenţă, dintr-un singur motiv şi anume: din cauza strategiei de vaccinare prezentate şi asumate de autorităţi.

Următoare statistică și infografie a fost publicată de OurWorldinData pe data de 3 ianuarie.

“Franța își revizuiește campania de imunizare Covid-19 după ce o strategie prudentă, etapizată, care urmărește calmarea populației celei mai sceptice din punct de vedere al vaccinului, a scăzut în prima săptămână”, scrie FT.

Franța moare, dar nu se vaccinează

Până în prezent, țara a vaccinat doar aproximativ 350 de persoane – în comparație cu 1 milion din Marea Britanie și 238.000 din Germania. Deși guvernul a primit 500.000 de doze de vaccin BioNTech / Pfizer. Și va primi o cantitate similară în fiecare săptămână în ianuarie.

Situația acumulează presiuni asupra președintelui Emmanuel Macron și riscă să declanșeze o altă luptă politică asupra modului în care guvernul a gestionat pandemia.

Axel Kahn, un genetician francez renumit, a numit la sfârșit de săptămână pornirea lentă „un dezastru”. El a dat vina pe birocrația excesivă a guvernului. Mai mult, Academia Națională de Medicină, organizația medicilor, a spus că „nu mai este timp de pierdut”. Având în vedere că 300 de persoane mureau din cauza virusului în Franța în fiecare zi.

”Mergând încet [cu vaccinarea] nu se clădește încredere – ci dimpotrivă, se întărește ideea că există ceva de care trebuie să ne îngrijorăm”, afirmă Philippe Juvin, șef de secție de urgență la spitalul Georges Pompidou din Paris.

Numărul de morți din țara Covid-19 este de aproape 65.000 de oameni până acum. În ciuda a două blocaje naționale și a restricțiilor în curs, acesta are cel mai mare număr de cazuri din Europa de Vest, potrivit datelor Johns Hopkins.

La acest capitol, guvernul de la Paris a decis să accelereze lucrurile şi şi-a modificat calendarul vaccinal. „Începând de acum încolo, vor putea fii vaccinate toate cadrele medicale de peste 50 de ani sau cele cu factori de risc”, a anunţat ministrul Sănătăţii Olivier Véran. Dealtfel, o serie de medici şi infirmieri s-au vaccinat déjà în timpul week-end-ului, scrie RFI.

În paralel, se vor deschide „centre de proximitate” unde oamenii vor putea veni ca să se vaccineze. La fel, la nivel regional şi departamental, se vor deschide locuri speciale în spitale pentru a ţine ritmul vaccinărilor personalului medico-sanitar. Problema este că dacă doze există – 560.000 actualmente în Franţa, şi o jumătate de milion de doze noi aşteptate săptămânal – nu se ştie dacă vor fi suficiente braţe ca să facă înţepăturile. Motiv pentru care se studiază posibilitatea de a-i pune la treabă şi pe farmacişti…

Executivul de la Paris îşi susţine mai departe obiectivul de un milion de francezi vaccinaţi în ianuarie şi 26 de milioane până la vară.

 

 

Exit mobile version