19 aprilie 2024, 2:44

Franța decide: deși are doar 13 ani, nu este viol!

Instanța superioară din Franța a respins o cerere de urmărire a acuzațiilor împotriva unui grup de pompieri care a violat în mod repetat o fată cunoscută sub numele de „Julie”, în perioada când ea avea între 13 și 15 ani. În schimb, bărbații vor fi acuzați de agresiune sexuală, ceea ce atrage o sentință mai ușoară decât violul. Avocații familiei lui Julie intenționează să conteste acea decizie și să ducă acest caz la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Acuzațiile i-au incitat pe protestatarii care doresc să vadă în Franța legi mai stricte privind acordul relațiilor sexuale. Julie avea 13 ani când a suferit o criză la școală și a fost salvată de pompieri. După incident, ea a început să aibă atacuri de anxietate severe, care au necesitat în mod repetat intervenția pompierilor și a dezvoltat o relație de încredere cu bărbații. Potrivit familiei și avocaților lui Julie, pompierii au primit numărul de telefon al adolescentei și au început să-i trimită mesaje intime. Pe o perioadă de doi ani, ea ar fi fost violată de 20 de bărbați. Potrivit mamei sale, ea a avut mai multe tentative de sinucidere și acum se luptă cu un handicap sever.

Hotărârea înaltei instanțe din Franța susține concluzia unei instanțe de apel mai mici, potrivit căreia Julie, acum în vârstă de 25 de ani, „avea discernământul necesar” pentru a respinge avansurile bărbaților și susține că anchetatorii nu au reușit să stabilească faptul că toți bărbații erau conștienți că Julie era minoră. Trei dintre pompieri au recunoscut că au întreținut relații sexuale cu Julie, dar au spus că au făcut acest lucru în mod consensual. Ceilalți 17 bărbați nu au fost acuzați.

Conform legislației franceze, sexul cu un minor sub 15 ani este considerat ilegal numai dacă nu este consensual. Având în vedere dificultatea de a demonstra că un minor a fost constrâns, doar aproximativ 1% dintre astfel de cazuri au condus la condamnări.

Povestea lui Julie, care a inspirat hashtagul #JusticePourJulie, a stârnit proteste și oamenii văd decizii ca un indiciu al unui eșec social mai mare de a responsabiliza violatorii și agresorii. Mulți sperau că acest caz ar putea crea un precedent legal, deschizând ușa mai multor victime de a înainta acuzații de viol.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol