25 noiembrie 2022, 10:56

LEGENDA Freddie Mercury. „I’m not going to be a star. I’m going to be a legend!”

Sunt 31 de ani de la acea zi de 24 noiembrie când presa din lumea întreagă anunța că Freddie Mercury a murit.

În 2012, anul în care a împlinit 90 de ani, Jer Bulsara, mama celui care a rămas cunoscut cu numele de scenă Freddie Mercury, a vorbit despre fiul ei într-un interviu în exclusivitate. A fost o ocazie de a descoperi „fețele lui Freddie”, care a făcut tot posibilul ca viaţa lui să fie doar a lui.

Jer a murit în 13 noiembrie 2016, la 96 de ani. Soțul ei, Bomi Bulsara, murise înainte cu 13 ani, la două săptămâni după ce împlinise vârsta de 95 de ani.

La 4 ani

„Anglia este locul unde trebuie să mergem, Mum”

Revoluţia din Zanzibar, unde s-a născut Freddie, i-a obligat pe părinţii lui să se mute. Părinţii lui nu au fost deloc fericiţi că au fost nevoiţi să plece în altă țară.

Sora lui Freddie, Kashmira, cu șase ani mai mică, spunea că tatăl lor a avut un pașaport britanic, prin urmare Anglia „a fost alegerea firească”.

Mama lui își amintea cât de „încântat era Freddie”, care avea atunci 17 ani, de noua lui țară – „Anglia este locul unde trebuie să mergem, Mum” –, dar „a fost tare greu”, a adăugat ea.

Avioane și frig

Au locuit în Feltham, orășel în apropiere de aeroportul Heathrow.

„Avioanele care treceau mereu și mereu, nu mai menționez vremea rece, toate acestea au fost un puternic contrast la viața cu care au fost obișnuiți în Zanzibar și Bombey. În Londra, s-au trezit fără o poziție socială, venit, servitori, vilă”, scria Lesley-Ann Jones în cartea Mercury.

În cele din urmă, tatăl lui s-a angajat casier, iar mama lui și-a găsit un job la Marks & Spencer. „Chiar după ce fiul ei ajunsese faimos, a continuat să meargă la serviciu o perioadă”, notase autoarea.

„We are the champions – my friends / And we’ll keep on fightin’ till the end / We are the champions / We are the champions / No time for losers / ‘Cause we are the champions of the world”

De la Smile la Queen. Și Mercury

La începutul anilor ’70, Freddie Bulsara s-a alăturat chitaristului Brian May și bateristului Roger Taylor care au rămas fără vocalist la formația Smile.

În acea perioadă, Freddie a schimbat numele formației, și Smile a devenit Queen. În același timp, și-a schimbat legal numele real, Farrokh Bulsara, pentru a avea un nume „demn de un star rock”.

După o mărturisire a lui Brian May, a fost influențat și de versul „Mother Mercury, look what they’ve done to me. I cannot run, I cannot hide” din ‘My Fairy King’. Prenumele Freddie l-a folosit încă din timpul școlii în India.

„În copilărie, era foarte vesel și iubea muzica… folk, opera, clasică, pe toate le îndrăgea”, spunea mama lui.

Tăcut și timid

Sora lui povestea despre fratele ei că a fost, din adolescență, „foarte pretențios la felul în care arăta. Întotdeauna petrecea ore în fața oglinzii”.

Era un băiat tăcut şi timid, așa cum și-l aminteau cei care l-au cunoscut mai mult sau mai puțin. A rămas la fel, un mare timid şi o persoană extrem de retrasă, deşi, între timp, devenise liderul unei trupe care, cum spunea David Bowie, putea ţine mulţimea în palmă.

„Când sunt pe scenă, sunt extrovertit, dar pe dinăuntru sunt cu totul alt om”, a mărturisit Freddie.

„O să crească şi se va întoarce la studii”

Ca mulţi alţi părinţi, şi părinţii lui au sperat să aibă şi el „o slujbă sigură”, aşa cum au avut şi ei.

Mama lui a povestit: „Aproape toţi din familia noastră erau avocaţi sau contabili, dar Freddie ne spunea că el nu este suficient de deştept să fie avocat şi că vrea să cânte. Vorbeam cu soţul meu şi spuneam că este o fază trecătoare, o să crească şi se va întoarce la studii. Nu s-a întâmplat asta”.

„Nu o să fiu un star…”

„Practic, oricine l-a întâlnit pe Freddie Mercury la sfârșitul anilor 60 poate spune această poveste.”

Chris Smith, coleg cu Freddie și primul care a colaborat cu el, povestea:

„Cu mult timp înainte de a fi în vreo formație, Freddie obișnuia să spună oricui: «Știi, eu voi fi un pop star».

Într-o zi, intrasem într-un bar și Freddie era acolo, ședea cu capul rezemat pe mâini.

«Ce-ai pățit?», l-am întrebat. «Nu o să fiu un star», mi-a zis. Iar eu i-am zis: «Trebuie să fii un star, ai spus asta tuturor. Nu poți să-i dezamăgești acum.»

Și deodată s-a ridicat în picioare, a întins mâinile în aer și a zis: «Nu o să fiu un star. O să fiu o legendă!»

Cu Mary Austin

„Pentru mine, a fost o căsnicie”

Mereu a spus că iubirea vieţii lui a fost şi a rămas Mary Austin, fata care avea 19 ani când s-au întâlnit. Au locuit împreună şapte ani şi, chiar dacă s-au despărţit, ea i-a rămas cea mai bună şi de încredere prietenă.

Freddie a spus cândva că toți iubiții lui l-au întrebat de ce nu o pot înlocui pe Mary. „Este pur și simplu imposibil. Pentru mine, ea a fost o adevărată soție. Pentru mine, a fost o căsnicie. Avem încredere unul în altul, iar asta e suficient pentru mine”, a mărturisit el.

„Am ştiut că ea îl va iubi mereu pe băiatul meu”

Tot ei, Freddie i-a lăsat jumătate din averea lui. Mary s-a căsătorit și are doi copii, unul pe care l-a cunoscut şi Freddie și căruia i-a fost naș, celălalt născut la puţin timp după moartea lui.

„Credeam că se vor căsători şi vor avea o viaţă normală, cu copii. Dar chiar şi când s-au despărţit, am ştiut că ea îl va iubi mereu pe băiatul meu şi au rămas prieteni până la capăt. De când a murit el, nu am mai întâlnit-o însă”, spunea mama lui Freddie.

„Nu a trebuit să-mi spună nimic”

Alegerea lui în ce priveşte viaţa personală nu a fost niciodată un subiect discutat în familie. Nici atunci când părinţii lui au aflat de boala lui.

„Ne-a protejat şi nu a vorbit niciodată cu noi acest lucru. Acum ar fi diferit, dar atunci a fost destul de dificil să ne spună despre această boală şi i-am respectat decizia. Când l-am vizitat în ultimele lui zile de viaţă, ştiam că este foarte bolnav, nu a trebuit să-mi spună nimic”, mărturisea mama lui.

„Dar nimeni nu trebuie să afle”

Nimeni nu ştie exact unde a fost depusă cenuşa lui după ce a fost incinerat. Sunt presupuneri. Singura persoană despre care se spune că ştie acest lucru este Mary Austin. Când el a știut că va muri curând, i-a spus într-o zi, așa cum a afirmat Austin: „Știu exact unde vreau să mă așezi. Dar nimeni nu trebuie să afle, pentru că nu vreau să mă scoată cineva de acolo. Vreau doar să mă odihnesc în pace”.

„A fost dorinţa lui Freddie şi i-am promis că nu voi spune nimănui unde se află. Nu l-am trădat niciodată în timpul vieţii lui, nu voi face asta nici acum.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol