Editia de Dimineata

Frontieriștii, faza pe Coreea de Nord. A scăpat de comunism înotând șase ore

O evadare cel puțin spectaculoasă a unui nord-coreean. Acesta  a înotat nu mai puțin de șase ore, păcălind sistemul și reușind să ajungă în Coreea de Sud.

”Un nord-coreean a reuşit să ajungă în Sud înotând timp de şase ore pentru a ocoli una dintre frontierele cele mai militarizate din lume”, a anunţat miercuri un oficial sud-coreean.

Această expediţie îndrăzneaţă ilustrează, totuși, şi carenţele supravegherii sud-coreene, notează La Libre Belgique, citat de Rador.

Isprava a produs un potop de critici în rândurile opoziţiei şi a media sud-coreene, siderate că fugarul nu a fost descoperit de militarii sud-coreeni, deşi a apărut de mai multe ori pe camerele de securitate şi trecerea lui a declanşat chiar alarme. Şi când prezenţa lui a fost în sfârşit semnalată, a fost nevoie de trei ore pentru arestarea bărbatului, care îmbrăcase un combinezon de scufundător pentru a ocoli Zona demilitarizată (DMZ).

A scăpat de comunism înotând șase ore

Bărbatul, în vârstă de circa 20 de ani potrivit media, a ajuns pe ţărm la nord de Goseong, un oraş de pe coasta de est. „După toate aparenţele el a înotat circa şase ore, îmbrăcat cu o vestă matlasată pe sub combinezonul de scufundare şi purtând labe pentru înot. Hainele l-au ajutat să rămână la cald şi să se menţină pe linia de plutire”, a declarat un oficial al statului major interarme citat de agenţia sud-coreeană Yonhap, care nu i-a precizat numele.

Curentul fluxului a acţionat în favoarea lui şi el şi-a abandonat tot echipamentul înainte de a o lua pe o canalizare de evacuare a apei trecând pe sub sârma ghimpată care interzice, teoretic, accesul din mare în această parte a litoralului.

Timp de peste trei ore, el a apărut de opt ori pe camerele de supraveghere şi de două ori au sunat alarme puternice. Dar militarii însărcinaţi să supravegheze frontiera nu l-au observat.

Când a început urmărirea, soldaţilor le-au trebuit trei ore până să-l descopere, vizibil obosit și aproape adormit.

Unii oficiali din Coreea de Sud au afirmat că acest bărbat şi-ar fi exprimat dorinţa de a dezerta, scrie Hotnews.

Citiți și:

Cătălin Apostol: „Mi s-a părut o imensă ticăloșie faptul că după aproape 30 de ani statul român nu și-a asumat nicio responsabilitate pentru toate aceste crime”

Exit mobile version