Site icon Editia de Dimineata

Fularul lui Viktor Orban. Pentru că poate

Destul de mic de statură, Viktor Orban este suficient de împănat și împăunat pentru a părea impozant. Nu e. Are însă o atitudine sfidătoare cu care și-a făcut loc în lumea mare a politicii și cu care a cucerit inimile celor cărora politicienii populiști le par interesanți. Pare că are totul calculat, și poate că așa și este. Își permite absolut orice în politica internă și mai ales externă. Surprinde, de multe ori. Adoră să provoace și, în sinea lui, probabil se prăpădește de râs văzând cum reușește să-i facă pe alții să-și iasă din minți la vederea provocărilor sale. Viktor Orban dă semne de personalitate narcisică, iar restul lumii, în loc să îi recomande un psihoterapeut, îl bagă în seamă.

Indivizii cu această  tulburarea își supraevaluează în mod constant abilitățile și își exagerează realizările. Ei sunt percepuți adesea ca lăudăroși și pretențioși. Consideră de la sine înțeles că ceilalți le apreciază la fel eforturile. Sunt surprinși dacă nu sunt lăudați așa cum cred că merită. Au comportament sau atitudine arogantă, de superioritate. Prezintă sentiment exagerat al importanței de sine. Își exagerează realizările și talentele, se așteaptă să fie recunoscuți ca superiori fără a avea realizări pe măsură.

Ultima găselniță a lui Orban este un fular. Domnul Orban s-a prezentat la un meci de fotbal cu un fular în culorile drapelului ungar, pe care era reprezentată harta fostului regat al Ungariei. Evident, părți din mai multe țări ale UE și Ucrainei erau înglobate. Pe pieptul împănat al lui Orban trona Ungaria Mare.

Pe fularul lui Orban apărea, deci, o hartă a Ungariei cu părți din Austria, Slovacia, România, Croația, plus regiuni din actuala Serbie și din Ucraina. Teritorii care au făcut parte din regatul ungar până la finele Primului Război Mondial.

Nu este prima oară când Orban suscită indignare, făcând referire la Ungaria Mare. Harta Ungariei Mari este un simbol al revizionismului maghiar folosit tot mai des de oficialii de la Budapesta.

Gestul împănatului Orban vine la doar câteva zile de la o discuție purtată cu ministrul de Externe al României în care cei doi oficiali au abordat și „chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia”.

În urmă cu doi ani, prim-ministrul Ungariei le-a urat succes elevilor de liceu la examenul de bacalaureat de la proba istorie cu un mesaj subtil – premierul a publicat o imagine cu un glob pământesc cu harta politică a lumii din anul 1862, în prim-plan fiind Imperiul Habsburgic și Ungaria Mare. „Vrabia mălai visează”, îi răspundea la momentul respectiv fostul premier Ludovic Orban, amintește digi24.ro.

Orban se prezintă frecvent ca fiind nu doar liderul celor aproape 10 milioane de locuitori ai Ungariei, ci și al „milioanelor” de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine și cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot. El respinge, însă, criticile potrivit cărora ar avea ambiții teritoriale asupra altor state.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, luni, după ce a apărut fotografia cu premierul ungar, că  „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă”. MAE a transmis mesajul ambasadorului Ungariei la București.

Neîmpăcarea cu prezentul și datul istoriei e poveste veche și complicată, specifică multor lideri populiști.

Cum ar fi, oare, dacă astfel de gesturi ar fi trecute cu vederea, iar împănații populiști, care le fac, ar fi ridiculizați periodic, până nu le-ar mai arde de revizionism? Cum ar fi dacă echipele care se ocupă de comunicare prin birourile ministerelor-cheie și ale Palatului Victoria și-ar pune mințile la contribuție și ar porni o campanie de luat peste picior populismul liderului împănat și împăunat, în loc să sară în sus și să reacționeze oficial la postări pe Facebook ale unui lider cu personalitate narcisică? A postat pe Facebook? OK. Atunci ignore. Unfollow. Chiar și block.

 

Exit mobile version