Site icon Editia de Dimineata

Funeraliile liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi vor avea loc zilele următoare, la Moscova

Funeraliile liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, decedat în circumstanţe suspecte acum 11 zile, într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul Polar, vor avea loc zilele următoare, la Moscova – a confirmat luni echipa disidentului defunct.

Apropiaţii acestuia caută acum un spaţiu pentru depunerea sicriului, în vederea ceremoniei de rămas-bun. Între timp, autorităţile ruse au respins acuzaţiile că ar fi încercat să exercite presiuni asupra rudelor lui Aleksei Navalnîi pentru a-l înmormânta în secret.

Apropiaţii lui Aleksei Navalnîi au lansat un apel pe internet în care îi roagă pe susţinătorii celebrului opozant rus să îi contacteze dacă ştiu un loc potrivit pentru depunerea sicriului, în vederea ceremoniei de rămas-bun.

Doar canalul proguvernamental Telegram Shot avansează informaţia că funeraliile lui Navalnîi ar putea avea loc în 29 februarie, la cimitirul Borisovo, chiar în ziua în care preşedintele Vladimir Putin îşi va rosti discursul despre starea naţiunii în faţa camerelor reunite ale Parlamentului rus.

Autorităţile ruse au respins acuzaţiile că ar fi încercat să exercite presiuni asupra rudelor lui Navalnîi pentru a-l înmormânta în secret, după ce trupul său a fost în cele din urmă predat sâmbătă mamei sale, la nouă zile după anunţul decesului.

Între timp, aliaţii lui Navalnîi au dezvăluit că acesta a murit în închisoare cu câteva zile înainte de posibilitatea de a fi dat la schimb pentru Vadim Krasikov, un asasin aflat în serviciul FSB, condamnat în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen.

„Navalnîi ar fi trebuit să fie eliberat în câteva zile” – a declarat Maria Pevcih, o apropiată a disidentului, într-o înregistrare video postată pe YouTube.

Aliaţii liderului opoziţiei ruse îl acuză pe Putin că a ordonat uciderea lui Aleksei Navalnîi, la fel ca şi văduva acestuia, Iulia Navalnaia. Conform versiunii oficiale, disidentul, slăbit şi plasat de nenumărate ori la carceră în închisoare, s-ar fi prăbuşit în timpul unei plimbări în curtea închisorii şi a decedat, în pofida încercărilor de resuscitare.

Exit mobile version