Site icon Editia de Dimineata

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, o lecție de comunicare

19 septembrie 2022 va ramane in istorie sub influența unuia dintre cele mai mari evenimente ale ultimului secol: funeraliile Reginei Elisabeta a II-a.  Un eveniment unic, pregătit pe parcursul a aproape 70 de ani.

Din momentul încoronării Reginei Elisabeta, în 1952, au existat cel puțin două întâlniri anuale – prezidate de regina însăși – pentru a plănui cele 10 zile care au precedat ziua înmormântării.

O ceremonie complexă, fastuoasă, sobră, plină de semnificații profunde, prin care lumea și-a luat adio de la unul dintre cei mai îndrăgiți și longevivi suverani ai acestui secol, dar și dătătoare de speranță pentru viitor.

Din punct de vedere al comunicării, evenimentul a reprezentat o lecție chiar și pentru experții în domeniu.

Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare din cadrul SNSPA, expert european în combaterea dezinformării și membru în Consiliul Consultativ al Observatorului European pentru mass-media digitale, finanțat de Comisia Europeană, a analizat evenimentul prin prisma preocupărilor privind comunicarea publică, dar  și din punct de vedere al riscului ca un eveniment atât de fastuos să devină subiectul unor campanii de dezinformare.

Potrivit analizei realizate de Alina Bârgăoanu, comunicarea sistematică, încrederea, respectul și prestigiul sunt instrumente puternice în combaterea dezinformării.

”Am înțeles în aceste zile că o modalitate de a combate dezinformarea este comunicarea sistematică și pregătirea minuțioasă. Nu a fost o ceremonie improvizată, făcută pe picior, să fie vid de comunicare, să fie haos. Totul a fost extrem de bine pregătit, mai cu seamă din punctul de vedere al comunicării publice. Pentru mine a reprezentat o lecție faptul că pentru a combate dezinformarea, acestea sunt instrumente foarte puternice: încrederea, respectul, prestigiul, pregătirea, repetiția, până la detalii aproape de neimaginat”, a spus aceasta în cadrul emisiunii ”Serviciul de noapte cu Maria Țoghină”, de la Radio România ActualitățiProf.univ.dr. Alina Bârgăoanu a amintit că au existat câteva demersuri de dezinformare, pe care le-a catalogat mai degrabă zvonuri.

“Chiar citisem astăzi (n.red. 19 sept) o demontare a unei informații care a circulat puțin în mediul digital, cum că Nostradamus ar fi prevăzut decesul Reginei Elisabeta în 2022 și după care începe așa o poveste posibil atrăgătoare, că actualul Rege Charles ar urma să abdice și că ar lăsa tronul unui moștenitor, dar nu cel care urmează în linia de succesiune. Nu a circulat foarte mult, deci nu este un conținut care să se fi viralizat, deși după indicii, ar fi avut toate datele pentru viralizare”, a spus aceasta.

Cert este însă, că acest tip de comunicare solidă, robustă, nu a permis crăpături prin care să se strecoare dezinformări.

Transferul de credibilitate de la Regină la instituția monarhiei

Un aspect deosebit de important se referă la faptul că personalitatea  Reginei nu a lăsat loc de interpretări, fiind o persoană serioasă, neimplicată în controversre politice și  care nu a încercat niciodată în timpul domniei să scoată la suprafață punctele slabe ale poporului britanic și ale națiunii.

“Astfel că, la întrebarea fundamentală dacă în urma ceremoniei respectul și  încrederea sunt acordate instituției monarhiei sau doar Reginei,  răspunsul este cât se poate de clar: este vorba despre o combinație, dar fără doar și poate, persoana, ființa umană, și-a pus amprenta asupra instituției, motiv pentru care  actualul rege are o misiune foarte greu de îndeplinit, de a rămâne la acest standard”, a punctat expertul în comunicare Alina Bârgăoanu.

În practică, un fapt extrem de interesant este că Regina Elisabeta a II-a a dus la un alt nivel funcția de demnitate publică și a transferat credibilitatea și respectul dobândite de persoana sa  asupra instituției monarhiei.

“Eu cred că persoana și-a pus foarte mult amprenta asupra instituției și respectul, profesionalismul, integritatea, calmul s-au revărsat și asupra instituției. Sunt valori pe care ne-am dori să le regăsim în tot ceea ce înseamnă demitate publică. Toate aceste zile au arătat această funcție de demnitate publică și cu această înfrățire între cuvântul “demnitate” și cel  care acționează în interesul public”.  Astfel, Regina reușește să transmită o lecție de demnitate, chiar și după moartea ei.

“Pentru cei care se află în spațiul public, pentru figurile publice, ceea ce s-a întâmplat în aceste zile  a atras atenția asupra noțiunii de “public”, asupra faptului că în momentul în care ești într-o poziție de demnitate, ești responsabil pentru cei din jur. Această demnitate trebuie exercitată cu profesionalism, cu integritate și cu foarte mult calm”, opinează Alina Bârgăoanu.

Ieșirea din scenă a Reginei Elisabeta a fost perfect coerentă cu întreaga viață dusă în serviciul public și a fost caracterizată de profesionalism, integritate, calm.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 19/20 septembrie 2022

Exit mobile version