Gala premiilor Oscar 2021 a avut în această noapte. România a avut în premieră un film nominalizat, la două categorii, documentarul „Colectiv”, însă nu a câștigat.
Documentarul „Colectiv”, bazat pe investigațiile jurnaliștilor de la Gazetei Sporturilor, regizat de Alexander Nanau, a primit o dublă nominalizare, la categoriile „Cel mai bun lungmetraj documentar” și „Cel mai bun lungmetraj internațional”.
„Colectiv” nu a luat, însă, nicio statuetă de aur, fiind învins de „Another Round” (cel mai bun film străin) și de „My Octopus Teacher” (cel mai bun documentar).
Cea de-a 93-a gală a Premiilor Oscar a avut loc, anul acesta, la 25 aprilie, după ce a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei de COVID-19.
Iniţial, ceremonia de decernare a premiilor Oscar trebuia să aibă loc pe 28 februarie, însă criza sanitară declanşată de noul coronavirus a determinat închiderea cinematografelor şi a bulversat calendarul producţiilor hollywoodiene.
Academia Americană de Film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS), instituţia care decernează premiile Oscar, a decis să acorde, astfel, studiourilor cinematografice o perioadă mai mare de timp în care să îşi lanseze filmele eligibile la aceste trofee, oferind lungmetrajelor ale căror premiere au fost amânate posibilitatea de a se regăsi în palmaresul ediţiei din 2021. A
MPAS a decis în acest context să modifice termenul limită de lansare a filmelor eligibile la Oscar, de la 31 decembrie 2020 la 28 februarie 2021. Academia Americană de Film speră astfel „să ofere cineaştilor flexibilitatea necesară pentru a-şi termina şi a-şi lansa filmele fără să fie penalizaţi”, au precizat reprezentanţii instituţiei într-un comunicat, preluat de AFP, scrie agerpres.ro.
Premiile Oscar sunt atribuite în fiecare an pe baza voturilor exprimate de cei aproximativ 9.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS).
Filmul „Nomadland”, regizat de Chloe Zhao, a fost vedeta serii, câștigând cele mai râvnite Oscaruri, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cea mai bună actriță în rol principal.
Anthony Hopkins (83 de ani) a primit premiul pentru „Cel mai bun actor în rol principal”. Acesta a fost premiat pentru rolul din filmul „The Father”.
Este al doilea succes, după cel din 1992, pentru filmul „Tăcerea mieilor”. Hopkins nu a fost prezent la gală pentru a primi premiul.
Frances McDormand a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, în cadrul celei de a 93-a gale organizate de Academia de film americană, graţie interpretării sale din filmul „Nomadland”, potrivit contului de Twitter al evenimentului.
Actriţa sud-coreeană Yuh-Jung Youn a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, datorită interpretării sale din filmul „Minari”, potrivit contului de Twitter al evenimentului.
La această categorie au fost nominalizate actriţele Maria Bakalova („Borat Subsequent Moviefilm”), Glenn Close („Hillbilly Elegy”), Olivia Colman („The Father”), Amanda Seyfried („Mank”), Yuh-Jung Youn („Minari”).
„My Octopus Teacher” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj documentar.
Filmul „Soul” a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie.
Cineasta chineză Chloe Zhao a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună regie cu filmul „Nomadland”.
Daniel Kaluuya a câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.
Filmul danez „Another Round”, regizat de Thomas Vinterberg, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internaţional.
Christopher Hampton şi Florian Zeller, scenariştii filmului „The Father”, au câştigat duminică seară, la Los Angeles, premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.
Emerald Fennell, scenarista şi regizoarea filmului „Promising Young Woman”, a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original.
„Fight for You,” din filmul „Judas and the Black Messiah” a primit Oscar pentru „Cel mai bun cântec”. Premiul a fost primit de Gabriella Sarmiento Wilson, cunoscută sub numele de scenă H.E.R.
Filmul de animație „Soul” a primit Oscar pentru muzică, la categoria „Best original score”.
Sound of Metal” a primit un Oscar, pentru „Cel mai bun sunet”. Premiul a fost primit de Mikkel E.G. Nielsen.
Producția „Mank” a fost premiată și pentru imagine, la categoria „Best Cinematography. „Mank” ia Oscarul și la categoria „Best production design”.
„Tenet”, filmul lui Christopher Nolan, a primit Oscarul pentru „Cele mai bune efecte vizuale”.
„Collette” primește Oscar pentru „Cel mai bun documentar scurt”.
Mia Neal, Sergio Lopez Rivera și Jamika Wilson au fost premiați pentru „Cel mai bun machiaj”, pentru filmul „Ma Rainey’s Black Bottom”.
Filmul „Ma Rainey’s Black Bottom” a fost premiat și la categoria „Cea mai bună costumație”, Oscarul revenindu-i lui Anne Roth.
Înainte de startul Galei Oscar 2021, Ambasada SUA a transmis un mesaj de încurajare pentru filmul „Colectiv”.: „Mai sunt doar câteva ore până la decernarea premiilor Oscar. Succes, Colectiv”.