Site icon Editia de Dimineata

Galeriile Uffizi din Florența dau în judecată casa de modă Jean-Paul Gaultier. Au folosit-o pe Venus, a lui Boticelli

Galeriile Uffizi din Florența au anunțat că vor da în judecată casa de modă franceză Jean Paul Gaultier pentru „folosirea neautorizată a lucrării Venus a lui Botticelli”, o pictură legendară a Renașterii italiene.

„Casa de modă a folosit imaginea capodoperei păstrată la muzeu pentru a realiza mai multe haine, ale căror fotografii le-a publicat pe site-ul său și rețelele de socializare”, explică muzeul într-un comunicat, citat de Le Figaro.

De asemenea, muzeul a atașat la comunicatul de presă capturi de ecran ale site-ului și contului de Instagram ale celebrei case pariziene care arată hainele în cauză. Printre acestea se numără o eșarfă de 150 de euro numită Nașterea lui Venus, pe care este reprodusă imaginea zeiței ieșind din ape și acoperindu-și nuditatea cu părul ei lung și blond.

Gaultier „a făcut acest lucru fără să ceară permisiunea și să plătească taxele aferente, așa cum prevede în mod expres legea”, denunță Galeriile Uffizi, care susțin că au cerut casei de modă să retragă de pe piață hainele în cauză sau să contacteze muzeul pentru a ajunge la un acord comercial.

„Scrisoarea adresată în aprilie lui Jean Paul Gaultier a fost ignorată”, regretă muzeul, care anunță așadar că a inițiat „acțiune în justiție care prevede, pe lângă retragerea îmbrăcămintei ‘ilegitime’, și o cerere de despăgubire” .

Galeriile Uffizi din Florența, deschise publicului din 1765, conservă pe o suprafaţă de peste 8.000 m2 capodopere ale picturii italiene, și în special cele ale celor mai mari pictori ai Renașterii: pe lângă Sandro Botticelli, vizitatorii pot descoperi lucrări ale lui Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael sau chiar Caravaggio și Tițian.

Sandro Botticelli (1445-1510) este unul dintre cei mai importanți pictori ai Renașterii italiene. Cele mai faimoase două lucrări ale sale, deținute la Uffizi, sunt „Nașterea lui Venus” și „Primăvara”.

Exit mobile version