Site icon Editia de Dimineata

Gânditul este „dureros” și ne obosește

Nu este de mirare că munca fizică grea ne epuizează, dar ce se întâmplă când facem efort intelectual? Gânditul ore întregi, chiar și într-o poziție statică, poate duce la o stare de epuizare. Cercetătorii au dovezi noi care explică de ce se întâmplă asta.

Pe baza descoperirilor lor, motivul pentru care ne simțim epuizați mental (spre deosebire de cazul când ne simțim somnoroși) de la gândirea intensă nu este doar în capul nostru, scrie Nauka.

În schimb, cercetările științifice publicate în „Current Biology” din 11 august arată că atunci când munca cognitivă intensă este susținută timp de câteva ore, are loc o acumulare de produse secundare potențial toxice în partea creierului cunoscută sub numele de cortex prefrontal.

Există teorii consacrate care sugerează că oboseala cognitivă este un fel de iluzie creată de creier pentru a ne determina să ne oprim din ceea ce facem și să trecem la o activitate mai satisfăcătoare”, spune Mathias Pessilione de la Universitatea Pitie-Salpetriere din Paris, Franța.

Dar descoperirile noastre arată că munca cognitivă duce la o schimbare funcțională reală – o acumulare de substanțe nocive – așa că oboseala ne-ar putea semnala să încetăm lucrul, dar cu un alt scop: ca să păstrăm integritatea funcționării creierului”.

,,Teoriile au sugerat că oboseala este un fel de iluzie a creierului pentru a ne face să ne oprim din ceea ce facem și să ne întoarcem la o activitate mai satisfăcătoare”, a declarat Mathias Pessiglione, cercetător în neuroștiințe și co-autor al studiului, într-o declarație.

,,Dar descoperirile arată că munca cognitivă are ca rezultat o adevărată alterare funcțională – acumularea de substanțe nocive – astfel încât oboseala ar fi într-adevăr un semnal care ne face să ne oprim din lucru, dar cu un scop diferit: păstrarea integrității funcționării creierului.”

Cu alte cuvinte, motivul pentru care flexarea mușchilor creierului ne obosește atât de mult ar putea fi acela că, de fapt, cortexul nostru prefrontal este literalmente copleșit de produsele toxice ale întregului efort mental. Astfel, cu cât glutamat trebuie să recicleze creierul nostru, cu atât mai obositor devine fiecare gând complex.

Exit mobile version