Site icon Editia de Dimineata

Gazoductul Grecia-Bulgaria a devenit operațional. ”Începe o nouă eră pentru Europa de Est”

Noua conductă de gaze a fost inaugurată în iulie, dar a început să funcționeze abia sâmbătă.

Gazoductul de 182 de kilometri leagă oraşul Komotini, din nord-estul Greciei, de oraşul Stara Zagora, din centrul Bulgariei, şi are o capacitate iniţială de 3 miliarde de metri cubi de gaz. De asemenea, există perspectiva extinderii în viitor la 5 miliarde de metri cubi.

Construcția gazoductului a costat de 220 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane de euro din fonduri europene.

Veste excelentă

„Ar putea acoperi tot consumul de gaz al Bulgariei. Aceasta este o veste excelentă în vremuri foarte dificile. Datorită acestor proiecte, Europa va avea suficient gaz pentru iarnă”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

„Astăzi începe o nouă eră pentru Bulgaria și pentru Europa de Sud-Est”, a mai declarat ea.

România, partener strategic

Premierul Nicolae Ciucă, prezent la ceremonia pentru operaționalizarea noului gazoduct, a declarat, sâmbătă, că punerea în funcţiune a Interconectorului Grecia – Bulgaria ”contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale”.

Premierul României a mai spus că este nevoie de investiţii în ceea ce priveşte interconectivitatea atât între ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi cu ţări din afara acesteia, precum Republica Moldova, Ucraina ori ţări din Balcanii de Vest, scrie HotNews.

Exit mobile version