Site icon Editia de Dimineata

Generalul american Mark Milley: Trupele lui Putin vor fi greu de alungat din Ucraina în acest an

Ofițerul american cu rangul cel mai înalt, generalul Mark Milley, a avertizat că va fi „foarte, foarte dificil” să expulzeze în acest an mii de forțe rusești din Ucraina devastată de război.

Invazia ilegală – declanșată la 24 februarie de președintele rus Vladimir Putin sub pretextul unei „operațiuni militare speciale” – este pe cale să intre în cea de-a 12-a lună.

Zeci de mii de soldați din ambele tabere au fost uciși în acest timp, iar mulți alți locuitori nevinovați care au fost prinși în conflict au murit sau au fost strămutați.

Agresiunea nu se va încheia în acest an

Dar generalul american Mark Milley a sporit îngrijorările că agresiunea nu se va încheia anul acesta, declarând reporterilor că nu este realist ca Ucraina să câștige războiul.

Generalul Milley, președinte al Statului Major Întrunit și consilier principal al președintelui Joe Biden și al secretarului Apărării, a semnalat că liderul lumii libere și mulți lideri europeni cred că singura modalitate prin care conflictul se va încheia este prin negocieri.

El a vorbit despre faptul că încă mai au loc „lupte semnificative” în mari părți ale Ucrainei, cu linii de front care se întind de la al doilea oraș ca mărime, Harkov, până la sud, la Herson, și la nord-est, la Bahmut, unde Rusia susține că a recâștigat teren.

„Din punct de vedere militar, aceasta este o luptă foarte, foarte dificilă”, a declarat el vineri la baza Forțelor Aeriene americane din Ramstein, Germania, unde discuțiile dintre 54 de națiuni au continuat pentru a discuta un nou pachet de securitate pentru Ucraina.

„Este mai mult sau mai puțin o linie de front statică în acest moment, cu excepția Bahmut și Soledar, unde se desfășoară acțiuni ofensive semnificative de ambele părți.”

Generalul Milley a estimat că una dintre liniile de front era similară cu distanța dintre Washington D.C. și Atlanta, adică aproximativ 1.000 de kilometri în lungime.

„Aceasta este o cantitate semnificativă de teritoriu și în acel teritoriu rămân încă multe forțe rusești în Ucraina ocupată de Rusia”, a avertizat militarul în vârstă de 64 de ani.

„Așadar, din punct de vedere militar, susțin în continuare că, începând din acest an, ar fi foarte, foarte dificil să expulzăm militar forțele rusești din fiecare centimetru al Ucrainei ocupate de Rusia”.

„Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla, nu înseamnă că nu se va întâmpla, dar va fi foarte, foarte dificil.”

Zelenski. Pledoarie pentru tancuri

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat la reuniunea din vestul Germaniei și a îndemnat aliații să „acționeze rapid” cu asistență militară, reiterând importanța tancurilor.

Germania a fost presată să furnizeze tancurile sale Leopard 2 Ucrainei, dar ministrul apărării din această țară nu a aprobat încă cererea, deoarece trebuie să primească permisiunea Berlinului pentru orice reexport al vehiculelor militare de către alte țări, cum ar fi Polonia.

Se estimează că aproximativ 2.000 dintre aceste tancuri se află în depozite din Europa.

Cu toate acestea, Germania ar prefera ca vehiculele să facă parte dintr-un pachet NATO pentru Ucraina și, de preferință, să includă tancul M1 Abrams al Statelor Unite.

Washingtonul a ținut în loc de această solicitare, deoarece trebuie să se asigure pregătire pentru utilizarea acestuia, vehiculul necesitând, de asemenea, un combustibil diferit și fiind necesară o întreținere regulată.

Rusia a returnat serviciul și a avertizat că o livrare a tancurilor către vecinii săi ar fi văzută ca o escaladare „extrem de periculoasă”.

Președintele Zelenski s-a adresat rețelelor de socializare după conferință, unde și-a dublat pledoaria de a achiziționa tancurile pentru a se apăra.

El le-a mulțumit aliaților pentru sprijinul lor, dar a semnalat că „sute de mulțumiri nu înseamnă sute de tancuri”.

„Trebuie să ne grăbim! Timpul trebuie să devină arma noastră comună, la fel ca apărarea aeriană, artileria, vehiculele blindate & tancurile. Kremlinul trebuie să piardă”, a scris el pe Twitter, alături de o înregistrare video de șase minute în care vorbește cu alți lideri la adunare.

Exit mobile version