Site icon Editia de Dimineata

Germania a început eliminarea carantinării celor pozitivi la SARS-CoV-2

Patru dintre cele mai mari landuri din Germania vor renunța de miercuri la obligativitatea carantinării în cazul unui test pozitiv de Covid-19.

Baden-Wurttemberg, Bavaria, Hessa și Schleswig-Holstein au decis că cei depistați pozitiv în urma unui test rapid sau PCR de Covid-19 nu mai sunt obligați să se izoleze cinci zile la domiciliu. Este irelevant dacă persoana prezintă simptome sau nu.

Singura obligație este ca aceștia să poarte o mască FFP-2 în momentul în care părăsesc domiciliul. Alte trei landuri, Saxonia, Saxonia Inferioară și Rheinland-Pfalz, se pregătesc să adopte aceeași măsură în următoarele zile. Landurile-oraș Hamburg și Berlin par singurele decise să mențină măsura până la începutul anului viitor.

Practic, asta înseamnă că o persoană infectată cu Covid-19 poate călători liber cu autobuzul, trenul sau avionul din Bavaria în Hessa, însă nu poate ajunge la Berlin sau Hamburg.

O persoană testată pozitiv și depistată pe stradă în Hamburg riscă o amendă de 150-2000 de euro dacă este prinsă, pentru încălcarea obligativității carantinării.

În Berlin, amenda variază între 1000 și 5000 de euro. Cea mai drastică amendă pentru încălcarea prevederilor privind prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19 a fost tocmai în Bavaria: 25.000 de euro.

Uniunea medicilor din Germania a solicitat de mai mult timp obligativitatea carantinării în cazul celor pozitivi de Covid-19. Președintele uniunii, Frank Dastych, a subliniat pentru Focus că Austria a eliminat de mai multe luni carantina și nu există niciun fel de repercusiuni negative.

Uniunea farmaciștilor a avertizat în legătură cu posibilitatea apariției haosului, în condițiile în care măsura nu a fost adoptată la nivel național. Practic, de miercuri o persoană infectată cu SARS-CoV-2 poate merge nestingherită la locul de muncă.

Medicii recomandă însă persoanelor cu simptome grave să stea acasă și să evite mulțimile. Dacă este depistată în spațiul public fără mască FFP-2, acea persoană riscă o amendă de câteva sute de euro.

Exit mobile version