Site icon Editia de Dimineata

Germania, afectată de cea mai mare catastrofă naturală de la cel de-al Doilea Război Mondial

Bilanțul inundațiilor catastrofale din Germania, într-o continuă modificare, din păcate în rău, a ajuns la 106 morți și peste 1.200 de persoane date dispărute. În acest context, se poate spune că Germania este afectată de cea mai mare catastrofă naturală de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Presa relatează despre situații în care locuitorii disperați și-au căutat refugiu pe acoperișurile caselor lor, în timp ce elicopterele de salvare încercau să-i salveze pe calea aerului.

În orașul Schuld din munții Eifel, 70 de persoane au fost raportate dispărute după ce mai multe case s-au prăbușit peste noapte. „A fost catastrofal”, a spus Edgar Gillessen, în vârstă de 65 de ani, a cărui casă a fost avariată. „Toți acești oameni care trăiesc aici, îi știu pe toți. Îmi pare atât de rău pentru ei, încât au pierdut totul ”, a spus el. „Un prieten avea un atelier acolo, nimic nu stătea, brutăria, măcelarul, totul a dispărut. E înfricoșător. De neimaginat”, a povestit bărbatul pentru The Guardian.

Întreaga amploare a pagubelor din regiune rămâne încă neclară, după ce multe sate au rămas izolate după ce apa de la inundații și alunecările de teren au făcut drumurile impracticabile.

„În unele zone nu a mai plouat atât de mult în ultima sută de ani”, a declarat Andreas Friedrich, purtător de cuvânt al serviciilor meteo din Germania.

Statele germane Rhineland-Palatinate și North Rhine-Westphalia au fost cele mai afectate, însă Belgia și Olanda sunt, de asemenea, grav lovite de inundații.

Probleme legate de acest fenomen au fost raportate și în Luxemburg și Elveția. În plus, vineri sunt prognozate mai multe ploi abundente în toată regiunea.

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită la Washington, a declarat joi că este ”foarte profund afectată” de inundaţiile în urma cărora şi-au pierdut viaţa 59 de persoane în ţara sa, potrivit unui ultim bilanţ. ”Sunt foarte profund afectată de suferinţa persoanelor în cauză”, a afirmat Merkel, exprimându-şi ”teama că adevărata amploare a dezastrului va fi cunoscută doar în zilele următoare”.

Ea a vorbit de ”o zi de teamă, o zi de angoasă, o zi de disperare” în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele american Joe Biden, care i-a prezentat ”sincere condoleanţe”. Cancelarul german a promis ajutor pentru ”reconstrucţie” şi le-a dat asigurări celor afectaţi că ”nu sunt singuri”.

Cu două luni şi jumătate înainte de alegerile generale, mai mulţi candidaţi, inclusiv favoritul conservator Armin Laschet, au dat vina pe schimbările climatice pentru aceste furtuni deosebit de violente.

Aceste intemperii intervin în plină campanie electorală şi amintesc de inundaţiile precedente, din vara anului 2002, cu care fostul cancelar Gerhard Schröder s-a confruntat înainte de a fi reales, câştigând lupta împotriva conservatorilor.

Forţele armate germane ajută la operaţiunile de salvare a persoanelor în diferitele zone din Germania afectate grav de inundaţiile produse din cauza precipitaţiilor masive din ultimele zile. Aproximativ 300 de soldaţi au fost desfăşuraţi în regiunile cele mai afectate.

„Trebuie accelerate măsurile de protecţie climatică”

Este o „tragedie” a cărei amploare este „departe de a fi previzibilă”, a avertizat ministrul de Interne, Horst Seehofer, într-un interviu acordat Bild.

Armin Laschet a declarat că „aceste capricii meteorologice extreme sunt consecinţele schimbărilor climatice”. În opinia sa, Germania trebuie „să se pregătească mult mai bine”.

„Acest lucru înseamnă că trebuie să accelerăm măsurile de protecţie climatică – la nivel european, naţional şi mondial”, a adăugat Laschet, care îi devansează pe ecologişti în sondaje.

Exit mobile version