Site icon Editia de Dimineata

Germania bagă 17 miliarde de euro în măsuri de atenuare a impactului preţului energiei

Pachetul de facilităţi fiscale convenit de Guvernul german ca răspuns la creşterea preţurilor energiei va costa statul aproximativ 17 miliarde de euro (18,7 miliarde de dolari), le-a spus parlamentarilor  ministrul de Finanţe, Christian Lindner, potrivit Reuters.

Costul măsurilor va fi acoperit printr-un buget suplimentar pentru acest an, care, conform planurilor ministrului de Finanţe, va fi prezentat în 27 aprilie.

Anterior, Lindner declarase că acest buget suplimentar va finanţa doar măsurile legate de războiul din Ucraina.

Conflictul a exacerbat inflaţia deja ridicată, ducând la o creştere semnificativă a preţului combustibililor, şi ameninţând să frâneze redresarea economiei germane post-pandemie.

Conform măsurilor adoptate, angajaţii care plătesc impozit pe venit vor primi o singură dată o despăgubire pentru preţul energiei de 300 de euro, ca supliment la salariile lor. În plus, familiile vor primi o singură dată un bonus de 100 de euro per copil, suma fiind dublă la familiile cu venituri scăzute

Preţul biletelor la transportul public va fi redus la nouă euro pe lună, timp de trei luni. Taxa pe combustibil va fi redusă la rata minimă din Europa timp de trei luni, ceea ce, susţine Lindner, ar trebui să reducă preţurile la pompă cu 0,30 euro la benzină şi cu 0,14 euro la motorină.

Guvernul de la Berlin nu a precizat încă data la care vor intra în vigoare măsurile.

„Acestea trebuie să ajungă la cetăţeni cât mai rapid posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Ministrul Transporturilor, Volker Wissing, a declarat că guvernul dorește să folosească biletul ca stimulent pentru a trece la transportul public și pentru a economisi energie.

El a estimat pierderea de venituri pentru companiile de transport la 10 miliarde de euro. Dar a spus că va fi acoperită de guvernul federal, inclusiv eventualele costuri suplimentare.

Potrivit surselor agenției germane de presă DPA, data de începere ar putea fi 1 mai sau 1 iunie a acestui an.

Preţurile de vânzare cu amănuntul la benzină şi motorină au atins maxime istorice în multe ţări din lume după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi tensiuni pe piaţa petrolului.

Sursa foto: Marina Constantinoiu

 

Exit mobile version