Site icon Editia de Dimineata

Germania este ținta numărul unu a dezinformării Kremlinului

Mai mult decât oricare altă țară din Uniunea Europeană, Germania este ținta dezinformării rusești, arată un raport al Serviciului European de Acțiune Externă, relatează Rador.

Raportul trece în revistă ultimii 5 ani, de când propaganda  Rusiei pare a se fi amplificat. De la sfârșitul anului 2015, peste 700 de cazuri de dezinformare au vizat Germania în baza de date europeană „UE împotriva dezinformării”.

Franța a fost vizată în peste 300 de cazuri, Italia în aproximativ 170 de cazuri, iar Spania în peste 40 de cazuri.

Raportul arată că niciun stat membru nu a fost atacat atât de dur ca Germania. De asemenea, raportul afirmă că există campanii sistematice atât la nivel politic, cât și prin intermediul mass-media apropiate Kremlinului.

Raportul menționează și câteva exemple concrete de dezinformare rusă. Nu este neapărat vorba de cazuri să-I spunem politice, dar în mare parte de povești sonore, care fac apel la emoție și care au în centrul atenție omul obișnuit și probleme cotidiene.

Un caz, de exemplu,  este al unei familii ruse din Berlin ai cărei trei copii au fost luați în custodie de către autorități, deoarece bunăstarea lor a fost amenințată. Mass-media și politicienii ruși au folosit povestea pentru a acuza autoritățile germane de suprimarea sistematică a rușilor în Germania.

Avertizări multiple. Dezinformare despre epidemie

Presa oficială din Rusia şi publicaţiile pro-Kremlin desfăşorară o campanie de dezinformare privind pandemia de coronavirus pentru a semăna „panică şi frică” în Occident, au avertizat oficialii Uniunii Europene într-un raport văzut de CNN.

Serviciul de Acţiune Externă al UE, care cercetează şi combate dezinformarea în mediul online, a declarat în raport că din 22 ianuarie a înregistrat aproape 80 de cazuri de dezinformare despre epidemia de COVID-19, legate de presa pro-Kremlin. „Scopul general al dezinformării de la Kremlin este acela de a agrava criza de sănătate publică în ţările occidentale, în special prin a submina încrederea publicului în sistemele naţionale de sănătate – prevenind, astfel, un răspuns eficient la epidemie”, subliniază raportul citat de CNN.

Exit mobile version