Site icon Editia de Dimineata

Germania își numără locuitorii. Recensământ în câteva zile

Sunt suficiente apartamente? Este nevoie de mai multe școli, universități sau case de bătrâni? Pentru a răspunde la aceste întrebări și la altele, Germania realizează un recensământ al populației. Românii din străinătate vor participa la proces în calitate de proprietari de locuinţe sau dacă sunt selectaţi.

Anul acesta este din nou momentul: în Germania se numără oamenii. Multe decizii federale, statale și locale se bazează pe cifrele privind populația și locuințe. Și asta necesită cifre de bază fiabile, scrie infranken.de.

Odată cu recensământul din 2022, Germania participă la o rundă de recensământ la nivelul UE, care este programată să aibă loc la fiecare zece ani din 2011. Din cauza pandemiei de COVID-19, acest recensământ a fost amânat din 2021 până în 2022. Recensământul este destinat să furnizeze următoarele informații:

  • populația actuală,
  • date demografice (vârstă, sex, naționalitate etc.),
  • date despre locuințe, cum ar fi dimensiunea medie a casei, rata de neocupare sau rata de proprietate.

Recensământul din 2022 are trei părți: (1) Există un sondaj în gospodărie a cetățenilor selectați. În acest scop, aproximativ 10,2 milioane din populație sunt extrase la întâmplare. (2) un sondaj al tuturor utilizatorilor căminelor și locuințelor comune și (3) un recensământ al clădirilor și locuințelor pentru care urmează să fie chestionați toți proprietarii și administratorii (aproximativ 23 de milioane).

Sondajul statistic determină câți oameni trăiesc în Germania și cum trăiesc și lucrează. Scopul este, printre altele, corectarea inexactităților din registrele de populație care apar atunci când persoanele nu s-au înregistrat încă în noul lor loc de reședință, de exemplu după mutarea locuinței. Astfel de erori pot fi eliminate din statistici datorită cercetării prin eșantionare aleatorie.

„Rezultatele recensământului sunt date exacte despre populație și locuințe. Ele servesc drept bază de planificare credibilă pentru luarea deciziilor la nivel federal, de stat și de oraș”, explică autoritățile.

De exemplu, plățile în cadrul sistemului de egalizare fiscală în landuri sau divizarea circumscripțiilor depind de mărimea populației. Cu toate acestea, pe baza recensământului, este posibilă o mai bună planificare a infrastructurii, de exemplu, construcția de școli și săli de zi pentru copii sau aziluri de bătrâni.

Recensământul oferă, de asemenea, date importante pentru știință și este folosit în multe statistici oficiale.

Data de începere este luni, 16 mai. De la această dată, aproximativ 10,2 milioane de persoane vor primi prin poștă informațiile că au fost selectați aleatoriu pentru un sondaj privind vârsta, starea civilă, naționalitatea și situația de viață și de muncă.

Sunt chestionați și rezidenții căminelor, iar în cazul locuințelor comune precum casele de bătrâni, conducerea trebuie să furnizeze informații.

Doar unele dintre întrebări ar trebui clarificate printr-un contact personal scurt, de exemplu la ușă cu o distanță și o mască de protecţie. Restul informațiilor pot fi transmise online.

„În vremuri de corona, posibilitatea de a efectua sondaje online fără contact joacă un rol central”, a explicat președintele Oficiul Federal de Statistică , Georg Thiel.

În plus, aproximativ 23 de milioane de proprietari sau administrații urmează să ofere online informații despre apartamentele și clădirile lor rezidențiale.

Referendumul este obligatoriu. Există o sancțiune financiară pentru refuz

Recensământul nu este voluntar pentru respondenți. În conformitate cu Legea federală de statistică, refuzul de a furniza informații poate fi amendat cu până la 5.000 euro prin lege. Cu toate acestea, amenzile efective sunt stabilite de statele federale.

În centrul Germaniei, trebuie să plătiți o amendă de cel puțin 150 de euro. Această sumă a fost furnizată de Oficiul de Statistică de Stat din Saxonia ca răspuns la o anchetă a MDR AKTUELL la sfârșitul lunii decembrie 2021. Autoritatea a explicat că încă nu a fost luată o decizie finală. Birourile de Stat de Statistică din Saxonia-Anhalt și Turingia au adăugat că valoarea amenzilor este în prezent convenită între landuri.

Serviciul de Stat de Statistică din Turingia a mai explicat că amenzile vor fi percepute pe baza datelor recensământului din 2011. La acel moment, amenda medie era de 300 euro plus alte costuri.

Rezultatele recensământului din 2022 sunt de așteptat să fie disponibile de la sfârșitul anului 2023. Acestea vor fi apoi publicate pe site-ul www.zensus2022.de.

Exit mobile version