Site icon Editia de Dimineata

GERMANIA. Îți iei pauză, să ieși la fumat? E ilegal

Poți să îți întrerupi lucrul și să ieși la fumat? Nu, nu este în regulă, a decis tribunalul din landul Mecklemburg-Pomerania de Vest. Nu se fumează decât în pauză, scrie Der Spiegel.
Consiliul de conducere a companiei nu poate schimba asta, a decis Tribunalul de stat al muncii din Mecklenburg-Pomerania de Vest. Mai exact, a fost cazul unui furnizor de servicii logistice din portul maritim Rostock, unde se manipulează în special cantități mari de lemn și produse din lemn.
Potrivit contractului colectiv-cadru pentru lucrătorii portuari, angajații ar putea face o pauză de 30 de minute pentru fiecare tură de șase ore. În septembrie 2011, angajatorul și consiliul de întreprindere au convenit asupra interzicerii generale a fumatului pe amplasamentul portuar din cauza riscului deosebit de incendiu. Fumatul era permis doar pe cinci „insule pentru fumători”.
Când în 2020 au izbucnit incendii la mai multe firme din port, angajatorul a subliniat că fumatul era permis doar în zonele semnalizate și „doar în pauzele prevăzute de contractul colectiv”.
Comitetul de întreprindere nu a vrut să accepte acest lucru și a insistat asupra dreptului său la codeterminare. Ani de zile au fost posibile pauze de fumat neplanificate, inserate – de exemplu în cazul întreruperilor induse tehnologic ale programului de lucru. În consecință, angajatorul nu trebuie să amâne angajații care fumează doar pentru pauzele obișnuite.

Angajatorul a susținut că fumatul nu face parte din programul de muncă. Prin urmare, este permis doar în afara orelor de lucru prevăzute în contractul colectiv și în pauzele regulate.

Tribunalul de stat al muncii din Mecklenburg-Pomerania de Vest a decis că acest consiliu de întreprindere nu are drept de codeterminare dacă angajatorul permite fumatul doar în pauzele regulate.

Dreptul la codeterminare cuprinde modul în care angajații trăiesc și lucrează împreună în companie. Dar nu „comportamentul în muncă și, prin urmare, reglementări și instrucțiuni care specifică în mod direct datoria de a lucra”. Pauzele de fumat nu sunt reglementate prin tarif.

Exit mobile version