Site icon Editia de Dimineata

Germania modifică vârsta de drept la vot, pentru alegerile europene

Parlamentul European | Sursa: European Parliament – Europa EU

Parlamentul European | Sursa: European Parliament – Europa EU

Bundestagul german a aprobat un proiect de lege depus de coaliția de guvernare, Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liberal Democrat (FDP), pentru modificarea Legii privind alegerile europene. Astfel, conform modificării, vârsta minimă de vot la alegerile pentru Parlamentul European va fi redusă de la 18 la 16 ani, în Germania, anunță Bundestagul.

Reprezentanții coaliției motivează că actuala vârstă minimă de vot la alegerile pentru Parlamentul European exclude de la dreptul de vot persoanele „care își asumă responsabilitatea în societate și pot și vor să se implice în procesul politic”.

Tânăra generație este afectată în mod deosebit de deciziile pe care politicienii le iau acum, se mai arată în textul legii.

După cum explică cele trei grupuri parlamentare, distribuția pe vârstă a alegătorilor s-a schimbat în ultimii 50 de ani în detrimentul tinerilor.

Potrivit proiectului de lege, scăderea vârstei de vot corespunde și evoluțiilor la nivel european.

În Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 3 mai 2022, de exemplu, se precizează că „vârsta minimă de vot pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Parlamentul European ar trebui, în general, să fie de 16 ani pe viitor”.

Exit mobile version