Site icon Editia de Dimineata

Germania se pregătește de Warntag, o zi de avertizare la nivel național

Proprietarii de telefoane mobile din Germania primesc în prezent un SMS în care se spune că pe 8 decembrie urmează o zi de avertizare la nivel național (Warntag). În spatele acestuia se află sistemul de avertizare Cell Broadcast, care urmează să fie utilizat la nivel național în viitor.

Ce se întâmplă pe 8 decembrie? La ora 11:00 AM, întreaga populație a Germaniei ar trebui să fie pregătită pentru exerciţiul de urgență. Guvernele federale, de stat și locale vor testa opțiunile de avertizare, cu ajutorul cărora populația poate fi informată cu privire la pericolele iminente în caz de urgență. Testul are scopul de a identifica punctele slabe și posibilele îmbunătățiri ale sistemului de avertizare, scrie ziarulromanesc.ro.

8 decembrie, zi de avertizare la nivel național

Avertizările vor fi transmise la radio, televiziune și, în premieră, prin SMS. Sistemul urmează să fie testat în 294 de zone rurale și 106 municipalități din toate statele federale la ora 11:00. Pentru cei cu un telefon compatibil, avertismentul va apărea ca o notificare mare pe ecranul de blocare. Nu trebuie să aveți o conexiune la internet pe telefon și nu este necesar să aveți instalată una dintre aplicațiile de avertizare de urgență din Germania, precum NINA sau KATWARN, pentru a primi mesajul. Indiferent dacă telefonul mobil este în modul silențios sau în modul vibrație, mesajul va emite un ton de alertă.

Primul Warntag oficial din Germania a avut loc pe 10 septembrie 2020, dar a fost declarat un eșec după ce oamenii au primit mesaje de avertizare din aplicație cu o jumătate de oră întârziere.

Motivul pentru introducerea noului sistem de avertizare a fost furtuna puternică și inundațiile din Valea Ahr vara trecută, care au ucis zeci de oameni. Dezastrul a arătat clar că aplicațiile și sirenele anterioare de avertizare nu erau suficiente pentru a ajunge la populație în general.

Ce alte alerte de avertizare vor avea loc în Germania?

Pe lângă alertele pentru telefon și aplicații de avertizare, vor fi avertismente trimise şi pe panouri publicitare și ecrane TV. Aceste avertismente sunt concepute pentru a alerta populația în cazul unor situații de urgență și amenințări la adresa vieții, cum ar fi vreme extremă, incendii sau atacuri, sau dacă sistemele de alimentare de bază precum electricitate și gaz, apă, internet sau telefon sunt întrerupte.

Oamenilor din Germania li s-a spus că nu trebuie să facă nimic atunci când sună alertele pe 8 decembrie, dar este bine să știi ce se va întâmpla, astfel încât nimeni să nu se simtă alarmat și să știi ce trebuie să faci în cazul unui avertisment real. Dacă auziți sirena într-o situaţie care nu este un test, vi se recomandă să vă informați despre situație prin radio, TV, rețele sociale sau o aplicație de avertizare și să urmați recomandările.

Exit mobile version