Site icon Editia de Dimineata

Gest extraordinar făcut de un grup de nevăzători pentru Unirea Basarabiei cu România

Pe data de 27 martie 2018 se împlinesc 100 de ani de când Basarabia se unea cu Regatul României. Pentru a marca acest moment de sărbătoare, în anul Centenarului Marii Uniri, patru nevăzători fac un gest de excepție din dragostea pentru românii de pretutindeni.

Marți, 20 martie, ca în balada Miorița, un muntean, un moldovean şi-un ardelean au plecat într-un Marş al Unirii. Sunt nevăzători și sunt însoțiți de însoțitorii personali. Gheorghe Bratu, Valeriu Borsan și Antal Franisc, au pornit din fața Palatului Culturii din Iași, îndreptându-se pe jos către Piața Parlamentului din Chișinău, unde vor ajunge duminică, 25 martie.

„Plecăm cu gândul de a da la o parte temerile, lipsa de acțiune, indolența, nepăsarea care ne omoară. Am participat la mai multe acțiuni precum Marșul Speranței unde am venit pe jos de la Cluj la București și la acțiunea în care am încercat să ne închidem în Parlament ca protest pentru ceea ce se face acolo” – ne-a povestit Gheorghe Bratu.

Până la vama Sculeni, pe jos alături de ei merg și voluntarii de la Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, pentru a se asigura că ajung cu bine. La Sculeni se întâlnesc cu un alt nevăzător și însoțitorul lui ca să meargă împreună pe jos la Chișinău.

Despre provocările pe care s-ar putea să le aibă pe parcurs, cei trei se arată optimiști.
„Nu știm ce se va întâmpla dar sperăm să fim bine primiți. Sper să mai vină vremurile în care să mai mergem unu la alți” – spune Antal Franisc.

„Este o dizabilitate mai mare comoditatea. La fel ca și ignoranța, ambele pot genera monștrii. Acest lucru se întâmplă și în zilele noastre. Am participat și la Marșul Speranței, unde ne-am alăturat la Sighișoara. Sunt impedimente mai ales pentru noi care nu vedem pe unde călcăm. Avem însoțitori și mergem cu ei. Avem un impediment că suntem în altă iarnă, dar pe care am putea să o considerăm iarna Unirii noastre” – afirmă Valeriu Borsan.

„Sunt parte dintre basarabeni, una importantă, au aceleași năzuințe ca și noi, dar mai există și acea parte care sunt mai nostalgici după o epocă de mult apusă, aceea cărora le plăceau să trăiască pe vremea URSS-ului. Cred că și ei vor reuși să treacă peste nostalgii. Avem emoții când vom trece prin sate cu nume rusesc. Să vedem cum va fi atmosfera. Să sperăm că vom ajunge teferi” – ne-a spus și George Bratu.

Cei trei speră că acest marș să miște inimile și sufletele în spirtul neamului românesc.

„Nu vreau ca peste ani de zile copii noștrii să ne judece că atunci la 100 de ani de la unire, părinți lor nu au făcut nimic. Așa cum ne mândrim cu strămoșii noștrii, la fel și copii noștrii să fie mândrii de noi” – mai povestește George Bratu.

Până în prezent peste 100 de localități din Basarabia si câteva din România au adoptat declaraţii de Unire. La Iași consilierii locali PMP si PNL au cerut declaraţia de Unire care probabil se va vota la următorul Consiliu Local, pe 27 martie –  fix la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă.

 

Exit mobile version