Site icon Editia de Dimineata

Fii cu ochii pe străzi! Din martie, Google Street View ne va colinda țara

Din martie până în octombrie anul acesta, Google a plănuit să trimită mașinile de la Street View în diverse zone din România, pentru a capta imagini noi și a actualiza hărțile din Google Maps. Printre localitățile vizitate, se află:

 

Consultați pe site-ul dedicat lista completă a localităților. Nu se precizează însă datele exacte când mașinile vor parcurge aceste zone. Ultima oară când Google a parcurs România a fost în vara anului 2019.

„Din cauza unor factori pe care nu îi putem controla (cum ar fi condițiile meteo, închiderea unor drumuri etc.), este posibil ca automobilele noastre să nu lucreze sau să apară mici schimbări de plan. Luați în considerare faptul că, în cazurile în care pe listă se specifică un anumit oraș, acesta poate include orașe mai mici din apropiere”, precizează Google.

Este o practică răspândită aceea ca oamenii să urmărească mașinile de la Street View, pentru a afișa diverse mesaje sau a le juca feste, cum ar fi să apară nud în fața lor sau să facă diverse semne. Oricum, în imaginile finale, care sunt publicate în Google Maps, sunt estompate fețele oamenilor, plăcile de înmatriculare ale automobilelor din trafic și alte date personale.

„Pentru a potrivi fiecare imagine cu poziția sa geografică de pe hartă, combinăm semnalele de la senzorii de pe mașină, care calculează coordonatele GPS, viteza și direcția. Astfel, putem să reconstituim traseul exact al mașinii și chiar să înclinăm și să aliniem din nou imaginile, în funcție de necesități”, explică Google.

În afară de automobile, Google mai folosește și alte tehnologii:

Street View Trekker

Cu Trekker, este posibilă prezentarea mai multor locuri de pe glob în Street View, locuri care, pentru mașină, tricicletă, cărucior sau snowmobil, sunt inaccesibile. Acest rucsac ușor de purtat este echipat în partea de sus cu un sistem de camere, iar portabilitatea sa permite colectarea de imagini în timp ce se execută manevre în spații strâmte și înguste sau locuri accesibile numai pe jos. Prima culegere de imagini cu ajutorul acestei tehnologii de camere foto a fost realizată pe terenul accidentat, stâncos, al Marelui Canion din Arizona.

Căruciorul Street View

Un grup de iubitori de artă din echipa Google a dorit să aducă tehnologia Street View în muzeele din întreaga lume. Astfel, a fost necesar să se dezvolte un sistem care să poată încăpea prin ușile unui muzeu și să poată naviga printre sculpturi. Pentru această primă incursiune în spații interioare, s-au instalat toate echipamentele necesare pe un cadru mai mic: un vehicul de mici dimensiuni pe care a fost montat un sistem de camere foto. Cu ajutorul acestuia au fost preluate imagini nu numai din interiorul muzeelor, dar și din interiorul altor locuri, cum ar fi Casa Albă sau stadioane.

Snowmobilul Street View

Google s-a gândit că ar fi distractiv să ducă aceste camere foto Street View și pe pârtii. Timp de câteva weekenduri, cu ajutorul câtorva bucăți de cherestea, bandă adezivă și hard-diskuri suplimentare, învelite în jachete de schi pentru a rezista condițiilor de îngheț, echipa a putut să monteze cu succes echipamentul Street View pe un snowmobil. Acum, cei care merg cu schiurile, cu snowboardurile și cu rachetele de zăpadă pot să exploreze Whistler Blackcomb Mountain și ținutul deluros, acoperit de zăpadă al stațiunilor din jur.

Tricicleta Street View

Pentru orașele cu străzi înguste, Google a fost nevoit să se gândească la un vehicul suficient de solid încât să susțină Trekkerul Street View. Echipa a descoperit că, pentru a intra pe aleile micuțe, motocicleta Selis Robin din Indonezia este o soluție excelentă. Această tricicletă are un suport suplimentar construit special pentru acest vehicul, pentru a oferi mai multă stabilitate Trekkerului Street View.

Exit mobile version