Site icon Editia de Dimineata

Google vrea să limiteze partajarea datelor pe telefoanele Android

Google a anunțat că va adopta măsuri pentru limitarea cantității de date ce pot fi partajate de pe dispozitivele sale Android, urmând astfel exemplul companiei Apple ale cărei măsuri similare, luate în 2021, au avut un impact puternic asupra practicilor publicitare ale mai multor firme.

Google promite un nou sistem de orientare a publicității către utilizatori, care va limita cantitatea de date ce va putea fi partajată cu terțe părți sau între aplicații.

Google nu a oferit un calendar exact pentru modificări, însă a subliniat că va menține tehnologiile existente timp de cel puțin încă doi ani.

Facebook a pierdut $10 miliarde în urma modificării Apple

Modificările introduse anul trecut de Apple la software-ul său iOS, le-au oferit utilizatorilor opțiunea de a bloca aplicațiile din urmărirea activității lor online în scop publicitar. Această măsură a avut un impact major asupra companiilor care se bazau pe așa-numita publicitate direcționată (targeted advertising), deoarece majoritatea utilizatorilor au optat pentru blocarea acestora.

Luna aceasta, Meta, compania mamă a Facebook, a declarat că modificările de confidențialitate ale Apple ar costa firma 10 miliarde de dolari în acest an, din venituri de publicitate pierdute.

Potrivit The Guardian, sistemul de operare Android este prezent pe aproximativ 72% dintre dispozitivele mobile din întreaga lume, comparativ cu sistemul de operare de la Apple, iOS, care este prezent pe aproximativ 26,9% dintre dispozitive, astfel impactul acestor măsuri din partea Google ar putea fi chiar mai crescut.

Google a criticat abordarea Apple fără a numi însă compania și a subliniat că scopul lor este să găsească o opțiune de confidențialitate pentru utilizatori, permițând totodată dezvoltatorilor să continue să obțină venituri din publicitate.

Publicitatea digitală bazată pe acumularea de date despre utilizatori a stat la baza internetului în ultimii 20 de ani, Google făcându-și peste 80% din venit prin această practică.

Exit mobile version