Site icon Editia de Dimineata

O gorilă s-a vindecat de COVID graţie unui tratament cu anticorpi de sinteză

Devenise deja vedetă fără voia ei, când a apărut știrea că s-a infectat de la un îngrijitor asimptomatic cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Acum vine și vestea bună.  O gorilă de la grădina zoologică din San Diego, SUA, s-a vindecat de COVID-19 graţie unui tratament experimental, bazat pe anticorpi de sinteză, scrie Agerpres, preluând AFP.

Winston, un mascul de gorilă de câmpie occidentală, în vârstă de 48 de ani, a fost testat pozitiv, alături de mai multe primate, la 11 ianuarie, cu ocazia unor analize care au vizat eşantioane prelevate din materii fecale.

El a fost primul caz confirmat de transmitere naturală a maladiei COVID-19 în rândul maimuţelor antropoide şi a fost infectat de un angajat asimptomatic al grădinii zoologice din San Diego, deşi acesta a purtat mănuşi de protecţie.

Grupul a fost infectat cu nouă variantă, foarte contagioasă, a noului coronavirus, care a fost identificată recent în California”, a explicat într-un comunicat San Diego Zoo Global, care administrează această grădină zoologică americană.

Mai multe gorile au prezentat simptome precum tuse uşoară, nas înfundat sau cu secreţii abundente şi episoade de letargie.

Tratamentul nu este folosit pe om

Din cauza vârstei avansate şi a sănătăţii sale precare, Winston a fost examinat sub anestezie. Suferind de pneumonie şi de o boală cardiacă, el a fost tratat cu un cocktail de medicamente pentru inimă, antibiotice şi anticorpi monoclonali.

Aceşti anticorpi, fabricaţi în laborator şi injectaţi apoi intravenos, imită funcţionarea sistemului imunitar după infectarea cu noul coronavirus.

Tratamentul bazat pe anticorpi monoclonali a fost aprobat în luna noiembrie în Statele Unite, unde a fost utilizat pe cale experimentală încă din octombrie pentru tratarea fostului preşedinte Donald Trump.

Winston a primit însă un tratament care nu este folosit pe oameni, au subliniat reprezentanţii grădinii zoologice din San Diego.

Îngrijitorii lui sunt de părere că „anticorpii au putut să contribuie la capacitatea sa de a învinge boala”, precizează acelaşi comunicat.

Germania, prima țară din UE care introduce în tratamentul anti-Covid cocktailul de anticorpi care l-ar fi vindecat pe Donald Trump

Germania va deveni prima țară din Uniunea Europeană care va folosi tratamentul experimental pe bază de anticorpi administrat fostului președinte american Donald Trump împotriva Covid-19, a anunțat duminică ministrul Sănătății german Jens Spahn.

„Guvernul a cumpărat 200.000 de doze pentru suma de 400 de milioane de euro”, ceea ce reprezintă 2.000 de euro pe doză, a declarat Jens Spahn pentru ziarul Bild am Sonntag.

Ministrul Sănătății nu a precizat numele producătorului care va furniza medicamentul, însă a confirmat că este vorba despre același tratament care i-a fost administrat și fostul președinte american Donald Trump la începutul lunii octombrie, când a contractat virusul și a fost internat în spital pentru scurt timp.

Sursa foto: CBS Los Angeles
Exit mobile version