Site icon Editia de Dimineata

„Granița morții”, un film cutremurător, pe canalul YouTube al Arhivei TVR, GRATIS, 24 de ore

Duminică, 30 ianuarie, de la ora 10:00, filmul „Granița morții” în regia lui Cătălin Apostol va fi disponibil gratuit, exclusiv online, 24 de ore, pe canalul Arhivei TVR. Este primul lungmetraj realizat în România pe tema trecerii ilegale a frontierelor României, în anii comunismului.

Afișul filmului ”Granița morții”

Cu un palmares remarcabil, „Granița morții”, documentarul finanțat de TVR, este un film-mărturie despre un fenomen care a marcat anii comunismului în România, dar care este în continuare un subiect tabu pe agenda publică. Este vorba despre fenomenul frontierist. Adică fuga din țară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă.

Veți vedea mărturiile cutremurătoare ale unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare.

Foto: arhiva personală John Pîrva

Filmul a obținut Premiul Publicului la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Mențiune specială la Gala UCIN și a fost proiectat la evenimente de anvergură din domeniul cinematografiei, dintre care menționăm Festivalurile TIFF, Astra Sibiu, Barcelona 2022.

Regia și scenariul aparțin lui Cătălin Apostol, imagine Mihai Pătrașcu, montaj Ela Ștefănescu, scenografie Mihnea Tăutu și Carmen Pușcariu, muzica Petru Mărgineanu, mixaj Mihai Orășanu, machiaj Mariana Ianas, Raluca Moldoveanu și Carina Gagiu, producători Marius Th. Barna și Avram Iclozan.

Filmul are o durată de 93 de minute și va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore, începând din 30 ianuarie ora 10:00 până pe 31 ianuarie ora 10:00, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.

Foto: captură video din filmul ”Granița morții”

”De-a lungul anilor, chiar și în anii epocii Ceaușescu, am tot întâlnit oameni care au trecut prin această teribilă experiență. Ori au încercat să fugă din țară și au fost prinși, ori au reușit și astăzi trăiesc pe alte meleaguri. Pe toți însă, amintirea acestei aventuri i-a marcat definitiv. Poveștile lor m-au fascinat dintotdeauna, curajul și îndârjirea cu care puneau în practică un asemenea plan primejdios mă făceau să-i privesc ca pe niște eroi. Iar toată fascinația asta a mea venea poate și dintr-o experiență personală.

În decembrie 1989, cu câteva zile înainte de revoluție, am fost la Timișoara pentru a mă întâlni cu un român stabilit în Germania, RFG-ul de atunci, pentru a pune la cale un plan de a fugi din țară. O cunoștință comună din Germania avea să-l plătească pe acest om pentru a mă ajuta să trec Dunărea cu o barcă, chiar în primăvara lui 1990. Însă la doar câteva zile de la această întâlnire, chiar în Timișoara, a început revoluția și tot planul meu s-a năruit. Așadar, s-ar putea spune că am fost la un pas de a deveni și eu un frontierist. Experiența asta firavă însă, așa, nefinalizată cum a fost, m-a urmărit mult timp, întrebându-mă adesea oare ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost revoluția iar planul ăsta ar fi rămas în picioare. Aș fi reușit să fug? Cum ar fi fost viața mea dacă aș fiajuns să trăiesc în Germania sau mai știu eu în ce țară din occident? Sau dimpotrivă, aș fi fost prins, arestat, bătut? Aș fi rezistat la toate caznele astea?”, ne-a mărturisit, într-un interviu pentru editiadedimineata.ro, Cătălin Apostol.

Foto: Cătălin Apostol, arhiva personală

Citiți și: Cătălin Apostol: „Mi s-a părut o imensă ticăloșie faptul că după aproape 30 de ani statul român nu și-a asumat nicio responsabilitate pentru toate aceste crime”

Documentarul reprezintă o mărturie zguduitoare despre vremurile când România era o pușcărie mare, îngrădită cu sârmă ghimpată și păzită de grăniceri îndoctrinați să fie gata oricând să mitralieze visul de libertate al oricărui nechibzuit care ar îndrăzni să evadeze din absurdul dictaturii comuniste.

Foto: captură video din filmul ”Granița morții”

Unii au reușit să fugă. Alții au sfârșit împușcați pe fâșie ori înecați în Dunăre. Unii au supraviețuit tentativelor de trecere a frontierei, după interogatorii și bătaie soră cu moartea, dar au rămas cu sechele, cu traume, mutilați pe viață.

Cimitir la malul Dunării, în Tekija, Serbia. Foto: Marina Constantinoiu

Filmul documentar Granița morții face parte din cadrul proiectului duminicilor dedicate producțiilor de film independente sprijinite de TVR și difuzate gratuit, 24 de ore, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.

Parteneri media sunt: Radio România și LiterNet.

Citiți și: Frontieriștii, românii uitaţi de România

Exit mobile version