Editia de Dimineata

Grecia testează un nou medicament împotriva coronavirusului. Riscul de deces e redus cu 55%

O colaborare între Grecia, Olanda și Italia s-ar putea finaliza cu punerea pe piață a unui nou medicament împotriva coronavirusului.

Medicamentul Anakinra pentru insuficienţa respiratorie a bolnavilor de pneumonie provocată de noul coronavirus este foarte promiţător, iar aprobarea lui de către Agenţia Europeană a Medicamentelor este aşteptată pentru luna octombrie, scrie cotidianul elen To Vima.

Istoricul marii descoperiri a echipei greceşti de la Institutul Sepsis, condusă de profesorul de patologie şi boli infecţioase Evangelos Giamarellos, a fost prezentat chiar de profesorul coordonator al echipei.

Este, în esenţă, un efort grecesc în colaborare cu Italia și Olanda și suntem fericiți că, după 19 luni de efort continuu, prezentăm și oferim comunității științifice internaționale un tratament pentru pneumonia Covid-19, o strategie terapeutică ce este însoțită de o amelioare în ansamblu a stării de sănătate cu 64% și o reducere a riscului de deces cu 55%”, spune Giamarellos.

Nou medicament împotriva coronavirusului. Teste succesive, rezultate excelente

Potrivit ertnews.gr, studiul de fază 2 numit SAVE a început în toamna anului 2020 și a fost finalizat în decembrie anul trecut, fiind efectuat pe 130 de pacienți din 12 clinici din Grecia și Cipru. Rezultatele au fost mai mult decât încurajatoare, deoarece s-a înregistrat o reducere semnificativă a insuficienței respiratorii și o scădere de peste 50% a mortalității după acest tratament.

Acest lucru a mobilizat Institutul și Agenția Europeană pentru Medicamente, care i-au cerut profesorului Giamarellos să realizeze un nou studiu cu sprijinul Agenției, pentru a confirma rezultatele.

Studiul SAVE MORE, faza 3, a fost realizat din decembrie 2020 până în aprilie 2021, pe mai bine de 600 de pacienți din 29 de unităţi medicale din Grecia și 8 în Italia, în timp ce analiza biologică a probelor de la pacienți a fost realizată în Olanda.

Rezultatele au fost excelente. Preparatul grecesc pentru tratamentul pneumoniei COVID-19 indică o reducere cu 55% a deceselor și ameliorare generală la 64% din pacienți.

Studiul a fost publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine la începutul lunii septembrie, iar pe 19 iulie Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că începe evaluarea acestor efecte terapeutice pentru ca medicamentul să fie inclus în tratamentul bolii Covid-19.

Exit mobile version