Site icon Editia de Dimineata

GRETA ȘI-A SCOS AGENDA. Greta Thunberg militează împotriva capitalismului: „Este timpul să transformăm sistemul capitalist opresiv și rasist al Occidentului”

Activista susține că „normalul” actual al lumii – dictat de oamenii de la putere – a provocat criza climatică, scrie The Telegraph.

De la o militantă pentru schimbările climatice la prezentarea unei noi agende politice de extremă stângă împotriva capitalismului „rasist” – faceți cunoștință cu noua Greta Thunberg.

Activista suedeză în vârstă de 19 ani a anunțat că, pe lângă abordarea domeniului ei obișnuit de acțiune privind schimbările climatice și de răspândire a conștientizării, acum militează pentru înfrângerea sistemului capitalist „opresiv” al Occidentului.

Cerând o „transformare la nivelul întregului sistem” la lansarea cărții ei la Londra, ea a susținut că „normalul” actual al lumii – dictat de oamenii de la putere – a cauzat criza climatului.

„Nu ne vom întoarce niciodată la normal, deoarece „normalul” era deja o criză. Ceea ce numim ca fiind normal este un sistem extrem construit pe exploatarea oamenilor și a planetei”, a spus ea

„Este un sistem definit de colonialism, imperialism, opresiune și genocid de către așa-numitul Nord global pentru a acumula bogăție care încă modelează ordinea noastră mondială actuală.”

„Dacă creșterea economică este singura noastră prioritate, atunci ceea ce trăim acum ar trebui să fie exact ceea ce ar trebui să ne așteptăm” a adăugat Greta Thunberg.

Prezentă la Royal Festival Hall din Londra pentru a-și lansa noua carte, The Climate Book, ea a decis să se aventureze în ape tulburi politice în discursul său – deși evitase anterior să facă acest lucru.

Lansată săptămâna trecută, cartea include aproximativ 100 de contribuții ale diverșilor experți în climă, inclusiv scriitoarea Naomi Klein sau Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății și economistul Thomas Piketty.

Exprimând opinii care păreau mai radicale decât în ​​trecut, ea a adăugat că această criză climatică „își are rădăcinile în sistemul rasist, opresiv, care exploatează atât oamenii, cât și planeta pentru a maximiza profiturile pe termen scurt pentru câțiva”.

Pe rețelele de socializare, oamenii s-au grăbit să sublinieze accentul politic, un autor de best-seller spunând „aceasta este dovada că Greta urăște capitalismul din motive care nu au nimic de-a face cu schimbările climatice”.

Michael Shellenberger, un autor american, a postat pe Twitter că „întregul sistem capitalist” la care s-a referit Greta Thunberg a dus la surplusuri alimentare mai mari decât în ​​orice moment al istoriei, speranța medie de viață a oamenilor să crească de la 30 la 70 de ani și o scădere a numărului deceselor totale din cauza dezastrelor naturale.

„Mișcările fasciste care oferă soluții ușoare, false și țapi ispășitori la probleme complexe cresc și devin mai obișnuite”, i-a spus Greta Thunberg unei jurnaliste BBC, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Când jurnalista a întrebat-o dacă e de părere că este  simplu să facă legi care interzic diverse lucruri, ea a răspuns: „Sunt multe lucruri pe care le putem face, dar în timp ce facem aceste lucruri în sistemul nostru actual, trebuie sa realizăm că avem nevoie de o transformare la nivelul întregului sistem.”

Greta Thunberg a descris, de asemenea, viitorul COP27 ca pe un forum pentru „greenwashing” și a spus că nu va participa la acesta.

Adolescenta a ajuns o celebritate mondială după ce a participat la prima sa conferință climatică a Națiunilor Unite în 2018, când tânăra de 15 ani a spus: „M-am așteptat să fie mai multă acțiune și mai puțină vorbărie.”

În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri de duminică, ea a spus: „Nu merg la Cop27 din multe motive, dar spațiul pentru societatea civilă în acest an este extrem de limitat”.

Conferința din acest an, care va avea loc între 6 și 18 noiembrie la Sharm El Sheikh, Egipt, va reuni lideri mondiali, pentru a discuta despre criza climatică presantă.

„Desigur, este foarte simbolic faptul că are loc într-un centru turistic – un paradis turistic – într-o țară care încalcă majoritatea drepturilor fundamentale ale omului – și mulți lideri mondiali sunt prea ocupați pentru a merge acolo”, a adăugat ea.

Exit mobile version