Site icon Editia de Dimineata

Greta Thunberg a împlinit 18 ani. Acum are dreptul să poarte armă!

Greta Thunberg a împlinit 18 ani. Adolescenta suedeză care militează pentru climă a devenit cunoscută pe plan internaţional, printre altele, după ce a demarat o grevă şcolară în faţa Parlamentului suedez în august 2018.

Vârsta de 18 ani i-ar permite, printre altele, să se căsătorească, să conducă o maşină şi să voteze la următoarele alegeri generale din Suedia, programate pentru 2022. Și, da, să poarte o armă.

Greta Thunberg a împlinit 18 ani. ”Fiecare scrutin este un scrutin pentru climă”

Protestul său din faţa clădirii Parlamentului – când a arborat o pancartă scrisă de mână cu mesajul ”Grevă şcolară pentru climă” – a avut drept obiectiv solicitarea unor acţiuni suplimentare în domeniul climei, inspirând ulterior crearea mişcării de tineret ”Fridays For Future”, care a organizat o serie de greve globale pe teme climatice.

Din cauza pandemiei de coronavirus, protestele şi marşurile au fost reduse numeric anul acesta, iar Thunberg şi alţi activişti au fost nevoiţi să recurgă la proteste online.

Din 2018, Thunberg a primit două nominalizări consecutive la Premiul Nobel pentru Pace, a fost recompensată cu alte premii şi distincţii şi a luat cuvântul în faţa liderilor mondiali la diferite conferinţe şi summit-uri.

Sloganul acţiunilor ei a fost ”ascultaţi vocea ştiinţei”, îndemnând factorii de decizie să ia măsuri, criticând în mod repetat politicienii care au pasat responsabilitatea copiilor.

De duminică, Thunberg nu mai este un copil, dar lupta pentru acţiuni împotriva schimbărilor climatice va continua probabil cu aceeaşi energie, scrie Agerpres.

Într-un interviu acordat recent cotidianului Svenska Dagbladet din Stockholm, activista a menţionat semne de speranţă în ”oportunităţile existente în democraţie şi educaţia cetăţenilor, potenţialul care poate fi atins atunci când oamenii devin conştienţi”.

A aplicat chiar ea acest principiu când a fost redactor-şef invitat al cotidianului suedez Dagens Nyheter: ediţia din 6 decembrie fiind dominată de articole pe subiecte tematice.

”A încredinţa coordonarea celui mai mare cotidian din Suedia unei minore, unei activiste needucate, este un gest complet de neînţeles. Este o nebunie. Dacă nu ar fi fost faptul absurd că ne aflăm într-o criză existenţială încă ignorată de societatea în care trăim”, a scris Thunberg într-un editorial.

Comentarii răutăcioase și amenințări

De-a lungul timpului, Thunberg a fost totodată ţinta unor comentarii răutăcioase, chiar ameninţări – în special pe internet.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, care împărtăşeşte o poziţie diferită despre schimbările climatice, a menţionat-o în mesajele sale pe Twitter, iar Thunberg i-a răspuns pe măsură.

După o pauză de un an – când a călătorit în Statele Unite traversând Oceanul Atlantic la bordul unui catamaran, refuzând transportul cu avionul pentru a nu dăuna mediului – Thunberg a revenit la liceu în august 2020.

Adolescenţa este discretă în ceea e priveşte viaţa personală, iar puţinele interviuri pe care le acordă se concentrează pe subiecte referitoare la climă.

În 2020, a înfiinţat o fundaţie non-profit pentru a promova sustenabilitatea ecologică şi socială, precum şi sănătatea mintală.

Exit mobile version