Site icon Editia de Dimineata

Cea mai mare parte a rețelei de transporturi din Germania, blocată de o grevă de o zi

Streikende stehen während einer Kundgebung vor dem alten Elbtunnel im Hafen. Mit einem großangelegten bundesweiten Warnstreik haben die Gewerkschaften EVG und Verdi am Montag weite Teile des öffentlichen Verkehrs lahmgelegt. Foto: Marcus Brandt/dpa

Grevă majoră în Germania. Traficul este restricționat în toată Germania, sindicatele vor să facă presiune asupra negocierilor lor colective – și cer salarii mai mari, scrie Focus.

Cea mai mare parte a rețelei de transporturi din Germania este blocată de o grevă de o zi, organizată de două dintre sindicatele majore ale țării, care cer creșteri salariale de peste 10% pentru a-i ajuta pe angajați să facă față inflației. Personalul de la căile ferate, aeroporturi, metrouri sau porturi au oprit lucrul după miezul nopții, într-unul din rarele proteste sindicale din Germania de asemenea amploare.

Greva afectează milioane de navetiști și călători, precum și o mare parte din sectorul transporturilor de mărfuri. Traficul național, în ansamblu, este grav perturbat de protest. Pe căile ferate, transportul pe distanțe lungi este complet suspendat, la fel și o bună parte din circulația regională.

Greva cuprinde aproape toate aeroporturile germane, dar și căile navigabile, porturile și compania de autostrăzi. Marile aeroporturi Frankfurt şi München și-au suspendat operațiunile încă de duminică, iar potrivit Asociației Aeroporturilor, greva afectează 380.000 de călători.

Prin acțiunea lor, sindicatul Verdi și sindicatul feroviar EVG încearcă să intensifice presiunile în negocierile pentru contractele colective de muncă.

În paralel cu greva, sindicatele și patronatele se întâlnesc din nou luni pentru discuții. Frank Werneke, șeful Verdi, a declarat că greva din sectorul transporturilor este menită să arate clar angajatorilor că lucrătorii susțin revendicările sindicatelor.

El a respins acuzațiile angajatorilor potrivit cărora greva este o povară pentru negocieri. Povara o reprezintă creșterile enorme ale prețurilor la electricitate, gaz și alimente, care afectează angajații din sectorul public, a replicat el.

Sindicatele solicită o creștere salarială de 10,5 procente, dar nu mai puțin de 500 euro pentru cei peste 2 milioane de angajați ai administrației locale și federale. Angajatorii propun o majorare a salariilor cu 5%.

Sursa foto: Marcus Brandt/dpa

Exit mobile version