Site icon Editia de Dimineata

Grupul de la Facebook unde îndemnul #StaiAcasă devine poezia unui moment de tristețe planetară

Biserică, acasă. Sărbători, acasă, la distanță de cei dragi. Temeri. Teamă de un virus necunoscut, teamă că sistemul sanitar clachează, teamă că vine momentul scadenței, când se vede cu ochiul liber rezultatul unor ani în care ne-am păcălit pe noi înșine, cumpărând examene, diplome, posturi. Teamă de izolare. Teamă de înstrăinare. Și cea mai mare teamă: aceea privind viitorul foarte apropiat, cel de peste o lună, când nu știm cât de disperați sau liniștiți o să fim. Dacă mai avem unde reveni.

Toate ne vâjâie prin minte, și fiecare reacționează cum poate într-un moment de tristețe planetară pentru care nimeni nu a fost pregătit.

Ce vezi de la fereastra ta?

Facebook, rețeaua de socializare care ține de urât unei bune părți a populației Globului, pune la dispoziție spațiu pentru o altfel de evadare din izolarea impusă de pandemia de coronavirus. Un grup, din care fac parte acum oameni din deja 98 de țări ale lumii: What do you see from your window? #StayAtHome (adică Ce vezi de la fereastră? #StaiAcasă).

Administratorul grupului, Arik Zara, care locuiește la Lisabona, scrie că mesajul #StațiAcasă este foarte important și că să vezi cum noi toți, de peste tot de prin lume, suntem uniți pentru această cauză este uluitor.

Fiecare, după noroc

Grupul este un loc în care utilizatorii pot posta imagini pe care le pot vedea zilnic din locul în care sunt izolați. Fiecare cu norocul lui: unii văd marea, alții niște blocuri cenușii, unii pomi înfloriți, alții acoperișuri colorate etc. Unii mai trișează și postează imagini din ”alte vremuri”, de când viețile nu ne erau date peste cap de pandemie, cu locuri minunate, peisaje care să ne facă să visăm, iar mulți, poate cei mai mulți, postează filmulețe. Dar mulți sunt și cei care respectă scopul creării grupului.

Sunt utilizatori și din România, din diverse localități. Nu s-ar fi putut altfel, într-o țară în care consumul de Facebook este atât de mare. Dar și mulți români împrăștiați prin lume.

Cerința

Deși probabil că în fiecare casă ar trebuie să fie, de-acum încolo, o imagine cu niște străzi pustii – ca să ne amintim cât de vulnerabili suntem și să ne cocoșim mai puțin cu tehnologia atotrezolvatoare, după cum spunea o prietenă, chemați-vă apropiații să încarce o imagine cu ceea ce văd de la fereastra lor. O imortalizare a acestei perioade de izolare. Haideți să transmitem mesajul mai departe, deși #StațiAcasă.

După cum spune și Arik, la fiecare uploadare a unei imagini, precizați țara și localitatea în care se află locul de unde este transmisă fotografia. Cu toții suntem curioși să aflăm.

”The message of #StayAtHome is very important. To see all of us, from everywhere, uniting together for this cause is amazing. Thank you.
I am looking at the photos, and they, you, your lives and your windows, are wonderful, in so many ways. ❤️
We’re a great group of people connecting from 17 35 56 64 68 79 96 98 countries. Call your friends to upload the view from their windows. Let’s spread the message everywhere, and still #StayAtHome.
At the bottom of this post I am adding the list of countries that we already reached, and from where we already received window-posts.
Please, when you upload a post to the group, state the country where the photo was taken. Everybody’s curious!
What do you see from your window?
With lots of love, keep safe, take care, and #StayAtHome ❤️
Arik”
Exit mobile version