Site icon Editia de Dimineata

În Guatemala poți mânca pizza făcută pe rocă vulcanică

David Garcia, un contabil în vârstă de 34 de ani, s-a gândit să profite de erupția vulcanului Pacaya din Guatemala și să o transforme în afacere. El servește „Pacaya Pizza”, gătită pe roca vulcanică mocnită, pentru turiști și localnici. Vulcanul Pacaya are înălțimea de 2.500 de metri și este unul dintre cei mai activi dintre cei 38 de vulcani ai țării.  După ce a stat latent peste 70 de ani, Pacaya a început să erupă energic în 1961 și a erupt frecvent de atunci. A fost activ în mod constant în 2021, cu două explozii puternice la sfârșitul lunii martie.

O zonă stâncoasă care duce la craterul lui Pacaya a fost transformată într-o bucătărie improvizată. Garcia întinde aluatul pe un platou metalic care poate rezista la temperaturi de până la 1.000 °C, pune sos de roșii, brânză, legume sau bucăți de carne. Purtând haine de protecție de la cap până la cizmele sale în stil militar, Garcia așază pizza pe lavă. După zece minute pe pietrele fierbinți, pizza este gata.

Garcia a început să coacă pizza pentru prima dată în 2013, în mici cavități pe care le-a găsit printre stânci. Această experiență nu este complet lipsită de riscuri. Activitatea explozivă a lui Pacaya constă nu numai în lavă, ci și în cenușă, fragmente de rocă și gaze toxice pe versanți.

Gătitul pe piatră de lavă este o tradiție în special în acele zone din întreaga lume în care vulcanii sunt situați în apropiere, chiar dacă este folosit un foc pentru a încălzi piatra. Rocile de lavă distribuie căldura uniform și o eliberează treptat. Fumul și mirosul sunt reduse, iar degajarea lentă a căldurii permite controlul ușor al procesului de gătit.

Exit mobile version