Site icon Editia de Dimineata

Concomitent cu Covid-19, Guineea mai are o problemă: Ebola!

Guineea a declarat un nou focar de Ebola, după ce testele efectuate au revenit pozitive. Trei persoane au murit și patru s-au îmbolnăvit în sud-estul țării. Este prima reapariție a bolii acolo, de la cel mai grav focar din lume, în 2013-2016.

Pacienții au avut diaree, vărsături și sângerări, după ce au participat la o înmormântare în subprefectura Goueke. Cei încă în viață au fost izolați în centrele de tratament.

O persoană înmormântată a fost asistentă medicală la un centru local de sănătate și a murit după ce a fost transferată pentru tratament la Nzerekore, un oraș lângă granița cu Liberia și Coasta de Fildeș. În Nzerekore a început focarul de Ebola din 2013-2016 în Africa de Vest, a cărui apropiere de granițele aglomerate a împiedicat eforturile de a controla virusul. Boala a ucis atunci cel puțin 11.300 de persoane.

Lupta împotriva Ebola va pune o presiune suplimentară pe serviciile de sănătate din Guineea, care luptă și împotriva pandemiei COVID-19. Guineea, o țară cu aproximativ 12 milioane de locuitori, a înregistrat până acum 14.895 de infecții cu noul coronavirus și 84 de decese.

Virusul Ebola provoacă vărsături severe și diaree și se răspândește prin contactul cu fluidele corporale. Boala are o rată a mortalității mult mai mare decât COVID-19, dar, spre deosebire de coronavirus, nu este transmisă de purtători asimptomatici. Autoritățile au solicitat Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vaccinurile împotriva virusului Ebola.

OMS lucrează cu autoritățile sanitare din Liberia și Sierra Leone pentru a consolida capacitățile de supraveghere și testare. Vaccinurile și tratamentele îmbunătățite au ajutat la eforturile de a pune capăt celui de-al doilea cel mai mare focar de Ebola, înregistrat în Republica Democrată Congo în iunie 2020, după aproape doi ani de boală și peste două mii de decese.

Foto: UN Women/Joe Saade, Flickr, CC BY-NC-SA

Exit mobile version