Site icon Editia de Dimineata

Guvernul ceh încearcă să-i convingă pe refugiații ucraineni să se vaccineze 

Nu doar în România, refugiații ucraineni au acces limitat la asistență medicală, dar sunt, de asemenea, mai vulnerabili la infecții, din cauza ratei mai mici de vaccinare.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în februarie 2022 mai puțin de 35% din totalul populației ucrainene primise două doze de vaccin de imunizare împotriva COVID-19.

Republica Cehă, țara cu una dintre cele mai mari populații de refugiați din cadrul UE, a început în colaborare cu UNICEF o campanie de vaccinare care vizează în mod special această populație și nevoile ei.

„Ideea vaccinării este că nu protejează doar refugiații, ci previne și potențiala răspândire către alte persoane, scăzând astfel costurile suportate de sistemul de sănătate ceh”, spune doctorul Vyacheslav Grebneyuk, director adjunct pentru Știință și Cercetare clinică în Departamentul de Boli Infecțioase a Spitalului Universitar Motol.

„Eu sunt originar din Ucraina, sunt în continuare cetățean al acestei țări și am toată familia acolo, așa că percep războiul actual într-un mod foarte personal și vreau să folosesc orice ocazie pentru a-mi ajuta concetățenii. Și pentru că mă ocup de boli infecțioase în calitate de medic, în acest domeniu pot face cel mai mult.

În același timp, sunt nespus de recunoscător Republicii Cehe pentru solidaritatea și ajutorul arătate într-un moment dificil. Acesta este motivul pentru care încerc să contribui astfel încât ajutorul să fie cât mai eficient și benefic pentru ambele națiuni”, a subliniat Grebneyuk, revista online cehă Zdravotnický deník.

Potrivit acestuia, pandemia COVID-19 nu s-a terminat și vaccinarea este încă importantă.

„În general, observăm o tendință pe termen lung spre o selecție a variantelor care se răspândesc mai ușor în rândul populației, caracterizate însă de o evoluție clinică mai puțin severă. Prin urmare, există o oarecare speranță că, în timp, COVID-19 va deveni o boală endemică cu o incidență constantă sau previzibilă, similară gripei sezoniere, de exemplu. Totuși, experiența anterioară arată că acest proces poate dura câțiva ani”, consideră el.

Din păcate, în cazul pandemiei de COVID-19, nu ne putem baza exclusiv pe experiența noastră cu alte boli, deoarece aceasta este o infecție relativ nouă și au continuat să apară noi variante.

În prezent, OMS monitorizează în China un nou val de îmbolnăviri cauzat de subvariante omicron, la care s-a observat o evoluție clinică mai severă la vârstnici și la cei cu boli cronice. „

Așa că nu aș trage încă niște concluzii pripite și aș aștepta evoluția ulterioară a situației din China”, a încheiat medicul infecționist.

Exit mobile version