Site icon Editia de Dimineata

Guvernul dorește reducerea treptată a plăților în numerar

Guvernul propune reducerea treptată a plăților în numerar, cu scopul declarat de a combate evaziunea fiscală. De la 1 noiembrie, încasările și plățile cash către o persoană juridică și una fizică se pot face în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de persoană, iar pentru plățile între două persoane fizice plafonul zilnic este 10.000 lei.

După cum transmite Radio România Constanța, fostul șef al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, avertizează că într-o primă fază se poate ajunge la un blocaj cauzat de problemele tehnice și de faptul că nu toți oamenii au card și, în plus, mai spune el, noile reguli ar încălca și dreptul la proprietate.

„Nu știu cum va fi. Va fi un blocaj în prima parte, foarte mare, până când oamenii pot să își deschidă cont la bancă ș.a.m.d. Nu avem posibilități tehnice să folosim plata cu cardul în orice împrejurare. Un chin în plus pentru populația României. Pe de altă parte, eu sunt proprietar pe banii mei. Păi, ce garanție am eu dacă mă obligă să mă duc să plătesc cu cardul, adică, să ia și banca nişte bani din banii mei?”, a spus Augustin Zegrean.

Premierul Marcel Ciolacu reafirma recent că nu va dispărea cash-ul și argumenta că dacă într-o comună sunt două-trei magazine o persoană poate cheltui 5.000 lei cash în fiecare dintre acestea.

El a admis însă că achiziționarea unui bun sau produs care costă peste această valoare trebuie făcută cu cardul.

Exit mobile version