Site icon Editia de Dimineata

Guvernul va adopta duminică mai multe măsuri pentru încheierea anului școlar

Guvernul urmează să se reunească în ședință, pentru a adopta mai multe măsuri menite să permită încheierea anului școlar în condițiile grevei profesorilor.

Este vorba despre o ordonanță de urgență aflată în dezbatere publică, potrivit căreia probele orale ale bacalaureatului din acest an ar urma să fie echivalate cu notele din liceu, iar evaluarea națională pentru clasa a VI-a să fie anulată.

Ședința de guvern se va axa și asupra noii oferte făcute sindicatelor din Educație, după negocierile de vineri cu Executivul, relatează RRA.

Acestea au obținut, față de ultima ofertă, 5% în plus la salarii de la 1 ianuarie și o sumă fixă de 1.500 lei, acordată de Ziua Educației până în 2027. Liderii de sindicat au transmis în teritoriu propunerea și urmează să îi comunice Guvernului răspunsul greviștilor.

La aproape 30 de ore de la cea mai recentă ofertă pe care Guvernul a făcut-o, liderii sindicali transmit că oamenii continuă protestul până când vor obține ceea ce își doresc. Au o listă clară de revendicări, transmisă liderilor de sindicat sâmbătă seară.

Sâmbătă seara a avut loc o ședință între liderii județeni de sindicat și cei de la centru pentru transmiterea opiniilor oamenilor care protestează de 3 săptămâni.

Potrivit informațiilor obținute pe surse, liderii de la centru au primit din partea oamenilor un nou mandat de negociere.

Profesorii cer:

– 25% creștere pentru toate salariile

– aplicarea grilei de salarizare de la 1 ianuarie 2024, într-o singură tranșă (maximum două tranșe)

– 1.500 de lei pentru personalul didactic și didactic auxiliar

– 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Potrivit surselor Știrile TVR, duminică dimineață ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri între liderii de sindicat, premierul Nicolae Ciucă și ministrul Educației, Ligia Deca.

Exit mobile version