Site icon Editia de Dimineata

Guvernul vine cu o veste bună. Salariul minim se majorează cu 10%

Guvernul s-a întrunit într-o ședință specială, înainte de moțiunea de cenzură, pentru a mări salariul minim cu 10 procente de la 1 ianuarie, anul viitor.

Creșterea salariului minim brut la 2.550 de lei, echivalentul unei creșteri de 10% pentru salariul net pe care îl încasează efectiv angajații, vor beneficia 1.970.000 de salariați din România.

Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul anului 2022. Majorarea a rezultat în urma consultărilor cu consiliul tripartit – patronatele și sindicatele. Majorarea va fi de 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim va ajunge la 2.550 de lei pe lună”, a transmis ministru muncii, Raluca Turcan, potrivit libertatea.ro.

De la 1 ianuarie 2022, românii care lucrează pe salariul minim vor primi în mână cu 138 de lei mai mult decât în prezent.

Turcan a mai precizat că măsura majorării salariului minim e strâns legată de o altă modificare adusă în Guvern la Codul Muncii prin care a fost definită munca subdeclarată sau munca la gri.

„În România există un fenomen îngrijorător privind munca la gri, care disimulează contractele pe durată pe termen lung cu contracte pe termen scurt. Aceste contracte care conțin și altfel de plăți – în plic, cum se folosește în momentul de față – dăunează tuturor părților – angajat, angajator și bugetul statului. Am definit noțiunea de muncă subdeclarată, sancțiunea aplicată este între 8.000 și 10.000 de lei pentru fiecare salariat”, a declarat aceasta.

sursa foto: playtech.ro

Exit mobile version