Site icon Editia de Dimineata

Hackeri ruși vizează guvernele UE înaintea alegerilor din 2024

Uniunea Europeană se confruntă cu o amenințare cibernetică gravă din partea grupului de hackeri rus Fancy Bear, cunoscut și sub numele de APT28, conform unui avertisment emis de Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică al UE, CERT-EU, citat de POLITICO.

Cel puțin șapte guverne europene au fost ținta unor campanii de spearphishing, în care Fancy Bear utilizează tehnici sofisticate pentru a atrage ținte specifice și de înaltă importanță. Scopul acestor atacuri cibernetice include descărcarea de software malițios sau obținerea de acces la sistemele digitale ale guvernelor respective.

CERT-EU a emis un comunicat în luna noiembrie, avertizând asupra unui nivel ridicat de amenințare la adresa instituțiilor și agențiilor UE. Fancy Bear, activ de 15 ani și cunoscut pentru atacurile din 2016 asupra Comitetului Național Democratic al SUA, care au influențat rezultatul alegerilor prezidențiale, a fost sancționat și de autoritățile UE în 2020 pentru atacul din 2015 asupra Bundestagului german.

Grupul de hackeri utilizează diverse documente false, precum minutele unei subcomisii a Parlamentului European sau un raport de la un Comitet Special al Națiunilor Unite, pentru a atrage victime, conform comunicatului CERT-EU.

Avertismentul survine în contextul alegerilor europene din 2024, unde grupurile de hackeri din țări precum Rusia și China pot viza instituțiile europene. Grupurile de hackeri afiliate statului rus au vizat țările europene cu atacuri cibernetice, spionaj cibernetic și campanii de dezinformare, considerate de UE ca fiind încercări de a perturba politica internă a statelor membre.

Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE au refuzat să comenteze această situație.

Exit mobile version