Site icon Editia de Dimineata

HALUCINANT. Cum au atacat cibernetic hackerii ruși și chinezi, timp de OPT ANI, complexul nuclear care adăpostește cel mai mare depozit de plutoniu din lume

Cotidianul britanic The Guardian publică o dezvăluire halucinantă despre un atac cibernetic susținut, timp de opt ani, al unor hackeri ruși și chinezi, asupra complexului nuclear britanic Sellafield, care adăpostește cel mai mare depozit de plutoniu din lume.  Ce este halucinant este faptul că angajații nu au informat autoritățile, și nici măcar nu se știe cu exactitate dacă au fost accesate date secrete sau dacă breșa încă mai există.

Cotidianul britanic scrie că autoritățile din Marea Britanie nu știu exact când au fost compromise pentru prima dată sistemele IT ale complexului nuclear. Scurgerile de informații au fost descoperite după o investigație care a durat un an a jurnaliștilor britanici, despre atacurile cibernetice, contaminarea radioactivă și mediul de lucru toxic de la Sellafield.

Conform unor surse citate de The Guardian, breșe de securitate au fost detectate încă din 2015, când experții și-au dat seama că un program malițios (sleeper malware), folosit pentru a spiona sau ataca sistemele, a fost introdus în rețeaua de calculatoare de la Sellafield.

Atacurile și posibilele lor efecte au fost ascunse în mod constant de personalul complexului

Investigația jurnalistică a mai scos la iveală faptul că atacurile și posibilele lor efecte au fost ascunse în mod constant de personalul complexului nuclear.

De asemenea, nici măcar nu este clar dacă programul malițios a fost eradicat din sistem, ceea ce înseamnă că unele dintre cele mai sensibile activități, precum mutarea deșeurilor radioactive și monitorizarea scurgerilor de materiale periculoase, au fost compromise.

Sursele sugerează că este probabil ca hackerii străini să fi accesat mai multe informații confidențiale ale complexului nuclear, care se întinde pe șase kilometri pătrați și este unul dintre cele mai periculoase din lume.

Deoarece personalul de la Sellafield nu a alertat autoritățile de reglementare nucleară timp de mai mulți ani, mai scrie The Guardian, face mai greu de estimat amploarea atacurilor și informațiilor sensibile expuse, precum și riscurile ce rezultă.

În cadrul complexului se află cel mai mare depozit de plutoniu din lume și sunt depozitate deșeurile nucleare rezultate din programele militare nucleare ale Marii Britanii și în urma producerii energiei atomice.

Construit cu peste 70 de ani în urmă, cunoscut anterior sub numele de Windscale, aici s-a produs plutoniu necesar pentru armele nucleare, în timpul Războiului Rece, și sunt depozitate deșeuri radioactive din alte țări, inclusiv Italia și Suedia.

Anul trecut, complexul nuclear Sellafield, care are peste 11.000 de angajați, a fost plasat într-o formă de ”măsuri speciale” pentru deficiențe în domeniul securității cibernetice, potrivit surselor Oficiului pentru Reglementare Nucleară (ONR), citate de The Guardian.

De asemenea, autoritatea britanică de reglementare este pregătită să acuze mai mulți angajați de încălcări ale securității cibernetice.

ONR a confirmat că Sellafield nu reușește să îndeplinească propriile standarde de securitate cibernetice, dar a refuzat să comenteze informațiile despre o posibilă mușamalizare.

Un purtător de cuvânt al instituției a spus: ”Unele chestiuni specifice fac obiectul investigațiilor în curs, așa că nu putem face comentarii suplimentare în acest moment”.

Exit mobile version