Site icon Editia de Dimineata

Hamas le-a administrat tranchilizante unora dintre ostaticii israelieni înainte de a-i elibera „pentru a-i face să pară fericiţi” şi mai relaxaţi

Hamas le-a administrat tranchilizante unora dintre ostaticii israelieni înainte de a-i elibera „pentru a-i face să pară fericiţi” şi mai relaxaţi, a declarat marţi un oficial al Ministerului Sănătăţii israelian în faţa unei comisii din Knesset, potrivit Times of Israel.

Dr. Hagar Mizrahi, şeful diviziei medicale în Ministerul israelian al Sănătăţii, a declarat în faţa Comisiei de sănătate din Knesset (Parlamentul israelian) că unora dintre ostatici li s-a administrat un tranchilizant, pe care l-a identificat ca fiind Clonazepam, înainte ca aceştia să fie predaţi în custodia Crucii Roşii, care i-a evacuat din Fâşia Gaza.

Acest medicament, a adăugat el, le-ar fi fost administrat pentru a-i face să pară calmi, fericiţi şi optimişti în timpul eliberării lor după mai mult de o lună şi jumătate de captivitate.

Clonazepamul este utilizat în mod obişnuit pentru a trata anumite tipuri de convulsii şi tulburări de panică. Se administrează în mod normal pe cale orală, medicamentul având un efect calmant asupra sistemului nervos. Printre efectele secundare sunt menţionate somnolenţa, ameţeala, tulburări de coordonare şi oboseala.

Se mai comercializează şi sub numele de Klonopin sau Rivotril.

Utilizarea pe termen lung sau abuzivă a acestui medicament poate duce la dependenţă, toleranţă şi simptome de sevraj.

Cu toate acestea, Mizrahi nu a precizat dacă utilizarea tranchilizantelor a fost confirmată de analizele de sânge ale ostaticilor sau de mărturiile celor eliberaţi.

Preşedintele comisiei, Yoni Meshariki, a cerut ministerului să trimită un raport oficial cu constatări detaliate şi dovezi altor organizaţii de sănătate din întreaga lume.

Aceste declaraţii intervin la doar câteva zile după încheierea unui armistiţiu de o săptămână între Israel şi Hamas, în timpul căruia au fost eliberaţi 105 ostatici răpiţi de gruparea islamistă palestiniană şi 240 de deţinuţi deţinuţi în închisorile israeliene.

Hamas deţine în prezent 138 de ostatici în interiorul Fâşiei Gaza, deşi 15 dintre ei au fost confirmaţi ca fiind morţi.

Cel puţin 1.200 de persoane au fost ucise în atacurile Hamas asupra comunităţilor israeliene din apropierea graniţei cu Gaza, la 7 octombrie. Unele persoane sunt în continuare date dispărute, în timp ce autorităţile israeliene continuă să identifice cadavre şi să caute rămăşiţe umane.

În acelaşi timp, 80 de soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul ofensivei lansate de armata israeliană în Fâşia Gaza cu scopul de a „anihila Hamas”, a anunţat marţi biroul de comunicare al armatei israeliene.

Sursa foto: captură video canalul TV al Knesset

Exit mobile version