Site icon Editia de Dimineata

Hârtia care aduce moartea. Povestea lui Oleg, care a primit la poștă decizia de recrutare: “Voi trece granița diseară, nu îl las pe Putin să mă transforme într-un criminal”

La câteva ore după ce Vladimir Putin a șocat Rusia anunțând prima mobilizare de după cel de-al Doilea Război Mondial, Oleg a primit în cutia poștală documentele de recrutare, care îi ordonau să se îndrepte spre centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii Tatarstan, scrie the Guardian.

În vârstă de 29 de ani, sergent în rezervă în Rusia, Oleg a declarat că a știut întotdeauna că va fi primul la coadă în cazul în care va fi declarată mobilizarea, dar și-a păstrat speranța că nu va fi obligat să lupte în războiul din Ucraina.

„Mi-a stat inima când am primit convocarea”, a spus el. „Dar știam că nu aveam timp să disperăm”.

Și-a împachetat rapid toate lucrurile și și-a rezervat un bilet dus către Orenburg, un oraș din sudul Rusiei, aproape de granița cu Kazahstanul.

„Voi trece granița cu mașina în această seară”, a declarat el într-un interviu telefonic joi, de la aeroportul din Orenburg. „Habar nu am când voi mai pune piciorul în Rusia”, a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea la care sunt condamnați bărbații ruși pentru că au evitat încorporarea.

Oleg a spus că își va lăsa în urmă soția, care urmează să nască săptămâna viitoare. „Voi rata cea mai importantă zi din viața mea. Dar pur și simplu nu îl voi lăsa pe Putin să mă transforme într-un ucigaș într-un război la care nu vreau să iau parte”.

Decizia Kremlinului de a anunța o mobilizare parțială a dus la o grabă în rândul bărbaților de vârstă militară de a părăsi țara, declanșând probabil un nou exod de creiere, posibil fără precedent, în zilele și săptămânile următoare.

Opțiuni limitate

The Guardian a vorbit cu peste o duzină de bărbați și femei care au părăsit Rusia de când Putin a anunțat așa-numita mobilizare parțială, sau care intenționează să facă acest lucru în următoarele zile.

Opțiunile de a fugi sunt limitate, spun ei. La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au anunțat că nu vor mai permite rușilor să intre cu vize turistice.

Zborurile directe de la Moscova către Istanbul, Erevan, Tașkent și Baku, capitalele țărilor care le permit rușilor să intre fără viză, au fost epuizate pentru săptămâna următoare, în timp ce cel mai ieftin zbor dus-întors de la Moscova către Dubai costa aproximativ 370.000 de ruble (5.000 de lire sterline) – o taxă prea mare pentru majoritatea.

Astfel, mulți, precum Oleg, au fost nevoiți să dea dovadă de creativitate și să conducă până la unele dintre puținele frontiere terestre încă deschise rușilor.

Un exod chiar mai mare decât atunci când a început războiul

Polițiștii de frontieră din Finlanda, ultima țară din UE care încă mai permite intrarea rușilor cu vize turistice, au declarat că au observat un „număr excepțional” de cetățeni ruși care au încercat să treacă granița peste noapte, în timp ce martori oculari au declarat, de asemenea, că frontierele ruso-georgiană și ruso-mongolă „se prăbușesc” din cauza traficului copleșitor.

„Asistăm la un exod chiar mai mare decât atunci când a început războiul”, a declarat Ira Lobanovskaia, care a înființat ONG-ul „Guide to the free World”, care îi ajută pe rușii împotriva războiului să părăsească țara.

Ea a declarat că site-ul său a primit peste un milion și jumătate de vizite de la discursul lui Putin de miercuri. Potrivit estimărilor lui Lobanovkaia, peste 70.000 de ruși care au folosit serviciile grupului au plecat deja sau și-au făcut planuri concrete de plecare.

„Aceștia sunt oameni care cumpără bilete dus-întors. Ei nu se vor mai întoarce atât timp cât mobilizarea este în desfășurare”, a declarat ea.

Mulți dintre cei care sunt încă în Rusia vor simți că timpul se scurge. Cel puțin trei regiuni au anunțat deja că își vor închide granițele pentru bărbații eligibili pentru recrutare.

De asemenea, se pare că agenții de frontieră de pe aeroporturile rusești au început să interogheze pasagerii de sex masculin care pleacă în legătură cu statutul lor de serviciu militar și să verifice biletele de întoarcere.

“Autoritățile pur și simplu îi închid pe toți”

După ce mii de ruși s-au adunat miercuri împotriva războiului și a mobilizării, unii au accesat rețelele de socializare pentru a-i critica pe protestatari pentru că nu s-au pronunțat mai devreme, când trupele țării lor comiteau abuzuri împotriva drepturilor omului în București, Irpin și în nenumărate alte orașe din Ucraina.

„Înțeleg frustrarea oamenilor”, a declarat Igor, un profesionist IT în vârstă de 26 de ani din Sankt Petersburg, care plănuiește să zboare la Vladikavkaz și să meargă cu mașina în Georgia, o altă rută populară de fugă folosită de ruși, săptămâna viitoare. „Am participat la protestul antirăzboi atunci când Putin și-a lansat invazia, dar autoritățile pur și simplu îi închid pe toți”.

Unii dintre protestatarii reținuți la Moscova au primit ulterior avize de recrutare în timp ce erau închiși, potrivit grupului de monitorizare OVD, ceea ce evidențiază și mai mult pericolele cu care se confruntă rușii medii atunci când ies în stradă.

„Cred că singurul mod în care pot ajuta personal Ucraina în acest moment este să nu lupt acolo”, a declarat Igor.

Au existat, de asemenea, apeluri pentru ca UE să-i sprijine pe rușii care caută o cale de ieșire din impas.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri interne, Anitta Hipper, a declarat că blocul comunitar se va reuni pentru a discuta despre eliberarea de vize umanitare pentru rușii care fug de mobilizare. Cu toate acestea, cele trei state baltice au declarat joi că nu sunt pregătite să ofere automat azil rușilor care fug de incorporare.

„Putin a mințit că nu va exista nicio mobilizare”

Chiar și cei care nu au experiență militară – oameni pe care Putin a jurat că nu îi va chema – își fac bagajele.

„Putin a mințit că nu va exista nicio mobilizare”, a declarat Anton, un student de 23 de ani din Moscova, referindu-se la discursul președintelui de Ziua Internațională a Femeii din 8 martie, când a insistat că niciun rezervist nu va fi chemat să lupte în Ucraina. „De ce nu ar minți din nou în legătură cu această mobilizare parțială?”.

Temerile au crescut după ce site-ul independent Novaia Gazeta Europe a relatat, pe baza surselor sale guvernamentale, că decretele de mobilizare permit Ministerului Apărării să cheme 1.000.000 de persoane, în loc de 300.000, cât a anunțat miercuri ministrul Apărării din țară, Serghei Șoigu.

Deocamdată, a precizat Lobanovskaia, majoritatea rușilor care pleacă sunt bărbați.

Medicii se simt vizați

The Guardian a vorbit, de asemenea, cu o serie de femei, majoritatea medici, care au decis, în mod similar, să părăsească țara după ce au început să curgă informații potrivit cărora Rusia cheamă pe front profesioniști din domeniul sănătății.

„Știu că medicii ar trebui să trateze oamenii, aceasta este datoria noastră”, a declarat Tataiana, un medic din Irkutsk, care și-a cumpărat un bilet de avion spre Baku pentru săptămâna viitoare. „Dar cred că, cu cât mai repede se va opri acest război oribil, cu atât mai puțini oameni vor muri”.

Mobilizarea pare, de asemenea, să îi fi speriat pe unii dintre cei pe care regimul se bazează pentru a-și susține eforturile de război.

„Pentru mine, mobilizarea este linia roșie”, a declarat Ilia, în vârstă de 29 de ani, un funcționar de nivel mediu care lucrează pentru guvernul de la Moscova. „Mâine voi fi în Kazahstan”.

Un bărbat, fiul unui oligarh sancționat de Occident, care urma să se întoarcă în Rusia după studiile sale în străinătate pentru a lucra pentru afacerea familiei sale, a declarat că nu mai intenționează să facă acest lucru.

„Ei bine, un lucru este clar”, a spus el, într-un scurt interviu prin SMS. „Nu mă voi mai întoarce în Rusia prea curând”.

Vineri a crescut traficul spre Finlanda

Traficul rutier la intrarea din Rusia în Finlanda era aglomerat vineri, iar numărul ruşilor care încercau să scape de mobilizarea anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Putin era în creştere, relatează Reuters.

Grănicerii finlandezi au estimat că joi s-a înregistrat un număr dublu de intrări din Rusia faţă de săptămâna trecută, iar vineri dimineaţa era în continuare o activitate intensă, „poate uşor în creştere faţă de ieri”, conform unui purtător de cuvânt.

Unul dintre cei care încercau să ajungă în Finlanda, un student rus în vârstă de 21 de ani care s-a prezentat doar cu prenumele Max, a declarat agenţiei Reuters că vrea să treacă graniţa pentru a prinde un zbor spre Germania, unde are rude. „Tehnic, sunt student, deci nu ar trebui să mă tem de încorporare, dar am văzut că lucrurile se schimbă foarte repede, deci presupun că există o şansă”, a spus el după ce a ajuns la Vaalimaa, pe teritoriul finlandez. „Am vrut doar să fiu în siguranţă”, a adăugat el.

Un cuplu de ruşi – Slava, în vârstă de 29 de ani, şi Evgheni, cu şase ani mai mare, au plecat din ţara lor tot din cauza incertitudinilor privind încorporarea. Ei au decis să facă acest pas în momentul în care Putin a anunţat mobilizarea parţială, care vizează 300.000 de rezervişti. Cei doi şi-au lăsat acasă câinele, pe nume Moby, şi familiile înlăcrimate. „În etapa actuală nu suntem solicitaţi, dar nu ştim ce se va întâmpla mâine. Nu susţinem ceea ce se întâmplă. Nu vrem să participăm”. Plecarea „a fost o decizie dificilă”, spune Slava. „Avem planuri, avem cariere. Cel mai bun scenariu ar fi să ne întoarcem. Pe de altă parte, vieţile noastre sunt esenţiale”.

Joi, au trecut din Rusia în Finlanda circa 7000 de persoane, dintre care 6000 de ruşi, o creştere cu 107% faţă de aceeaşi zi din săptămâna trecută. Trei dintre acestea au solicitat azil; cu o săptămână înainte nu existase nicio astfel de cerere.

La Vaalimaa, cel mai aglomerat punct de trecere, coada era vineri de 400 de metri, mai lungă decât joi, după aprecierea unui oficial de la frontieră. „Faţă de vinerea trecută, avem mai mult trafic”, a declarat Elias Laine, adjunct al şefului punctului de control. „Ne aşteptăm ca traficul să rămână aglomerat în weekend”.

Cei sosiţi cu autoturisme sau în autocare trebuie să coboare pentru verificarea documentelor, iar grănicerii controlează unele vehicule.

Şi la Nuijamaa, al doilea punct de trecere ca mărime, cozile erau „mai lungi ca de obicei”.

Finlandezii nu şi-a închis frontiera cu Rusia după ce forţele ruse au invadat Ucraina în 24 februarie, dar au redus numărul de programări la consulate pentru cetăţenii ruşi care solicită vize, iar în prezent iau în considerare interzicerea accesului pentru majoritatea ruşilor. Prim-ministrul Sanna Marin a declarat joi că guvernul pe care îl conduce evaluează riscurile prezentate de cei care trec prin Finlanda şi caută metode de reducere drastică a tranzitului din Rusia.

Exit mobile version