Site icon Editia de Dimineata

HBO face serial despre Aleksandr Litvinenko, agentul KGB otrăvit cu poloniu. În rolul principal: Benedict Cumberbatch

Actorul britanic Benedict Cumberbatch va juca rolul principal într-un serial inspirat din povestea adevărată a agentului KGB Aleksandr Litvinenko care a dezertat și ulterior a fost otrăvit cu poloniu.

Serialul „Londongrad” dezvoltat de HBO, este bazat pe volumul „The Terminal Spy” de Alan Cowell, scrie Variety.

Benedict Cumberbatch va fi și producătorul executiv al serialului. Bryan Fogel va regiza.

Benedict Cumberbatch a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din „The Imitation Game. Jocul codurilor/ The Imitation Game”, în anul 2014, şi a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), în anul 2015.

Un alt proiect despre Aleksandr Litvinenko

Londongrad nu este singurul proiect TV în lucru despre Litvinenko, agentul GKB care s-a îmbolnăvit după ce a întâlnit doi agenți ruși la hotelul Millennium din Londra și a murit încet din cauza otravii în decurs de trei săptămâni, scrie The Guardian.

David Tennant urmează să îl interpreteze pe fostul spion într-un serial ITV în patru părți, care va acoperi otrăvirea și campania văduvei sale, Marina, de a convinge guvernul britanic să dea publicității numele  ucigașilor soțului ei și să recunoască responsabilitatea Rusiei. (În septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit Rusia responsabilă pentru moartea sa.)

Litvinenko, care a lucrat în Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei ca ofițer de crimă organizată, a fugit la Londra în 2000, unde a devenit scriitor, jurnalist și critic deschis al lui Vladimir Putin.

Din 2003 până la moartea sa, a fost și ofițer de contrainformații, consiliind MI6 ca expert în crima organizată rusă.

În timp ce zăcea pe moarte în spitalul University College din Londra, Litvinenko a lucrat cu detectivii Scotland Yard pentru a-și rezolva propria crimă, urmărind traseul ceștii fatele de ceai, înapoi la un fost tovarăș din serviciile secrete ruse

 

 

Exit mobile version